Сонячну станцію Ахметова з ризиком для ЗАЕС підключало оточення керівництва «Укренерго»
08.07.2020   //  

Керівники Національної енергетичної компанії «Укренерго», яка повинна слідкувати за ситуацією на ринку електроенергії в Україні, знали про наближення кризової ситуації через не контрольованість «зеленої» енергетики, але компанії з їхніх орбіт робили на цьому бізнес.

Про це йдеться в сюжеті Анни Калюжної для телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Неконтрольоване з 2011 року будівництво об’єктів відновлювальної енергетики та над коштовний «зелений» тариф в Україні призвели до утворення 12 млрд. грн. боргу перед власниками сонячних та вітрових електростанцій.

Ще у 2017 році «НЕК «Укренерго, яка має слідкувати за ситуацією з енергетикою в країні, заявляла, що українська енергосистема може «потягнути» обмежену кількість електроенергії від «зелених» станцій – близько 3 000 Мвт (в подальшому цю цифру скоригували до 4 700 Мвт), але при цьому підключитися дозволили на понад 6 000 Мвт. Відсутність географічних обмежень призвело до того, що  і ніяк найбільші станції будували на півдні країни (що логічно, враховуючи кількість сонячних днів на рік в порівнянні з іншими регіонами). Тож вже у 2018-му Служба безпеки України в листі до Кабміну вказувала на перевантаження південного регіону та рекомендувала перевірити правомірність дій посадовців «Укренерго» щодо видачі умов на приєднання до електричних мереж.

Однією з компаній, яка була згадана в листі СБУ, була «Нікопольська СЕС», що належить Рінату Ахметову та є найбільшою в Україні. В листі СБУ вказала, що запуск СЕС несе загрозу роботі Запорізької АЕС та послалася на висновки незалежної від «Уеренерго» експертної групи, що технічні умови станції видані з порушеннями.

Після негативного висновку СБУ «Укренерго» замовило у власного підрядника експертизу, яка дала позитивні результати для Нікопольської СЕС, яка була приєднана до мережі. Самі дані експертизи «Укренерго» засекретило, оприлюднивши тільки висновок.

Однією з компаній, що підключала цю Нікопольську СЕС, було ТОВ «Хорос».

На момент роботи з Нікопольською СЕС комерційним директором «Хорос» був Олександр Межевець. До цього він працював в «Укренерго» під керівництвом Всеволода Ковальчука. А в 2013 році  «Хоросом» керував Дмитро Кузнік. Він же був в керівництві двох інших компаній, які раніше заснував сам Ковальчук: ТОВ «Українські лісові ресурси» та «Рейзорс дистриб’юшин компані».

Межевець також керував ТОВ «Проенерджі». Воно вказує своїм партнером «Хорос», обидві фірми знаходяться за однією адресою Києві – на Лук’янівській, 23, вони обслуговували «Укренерго».

«Проенерджі» займалась розробкою проектів для підключення ВДЕ. А саме, розробляли проекти для ТОВ «Атлас Воловець енерджи», ТОВ «Віндкрафт Україна», ТОВ «Віндкрафт Каланчак», ТОВ «Вінд енерджі Україна». Компанії заплатили «Проенерджі» сукупно більше 10 млн грн.  При цьому «Воловецька ВЕС» згадувалась у висновках регіональних фахівців «Укренерго», як така, що несе загрозу енергосистемі.

Вже екс-керівник ДП Всеволод Ковальчук свою причетність до них спростував.

10 червня уряд підписав меморандум з виробниками «зеленої» електроенергії про зниження тарифу. Документ також передбачає, що починаючи з серпня нові сонячні станції зможуть приєднатись до мережі і претендувати на виплати від держави вже лише через ауцкціон. А от вітровим станціям, які вже почали будуватися, дали додатковий час для добудови зі збереженням фіксованого «зеленого» тарифу. І серед тих, хто зароблятиме на ньому найбільше –  Тилігульська ВЕС (понад 500Мвт) Ріната Ахметова та Чаплинська і Каланчацька ВЕС(сукупно 600Мвт) бізнес-партнера екс-керівника СБУ Валерія Хорошковського Карла Стурена. Ці станції нині ще в процесі будівництва.