Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Рожевий лід в Альпах назвали маркером точки неповернення в процесі глобального потепління

Рожевий лід в Альпах назвали маркером точки неповернення в процесі глобального потепління

Льодовик Презена - один з найвідоміших гірськолижних курортів в італійських Альпах. Зараз він знаходиться під загрозою зникнення через глобальне потепління і його незвичне забарвлення - один з маркерів процесу. Водорості Ancylonema nordenskioeldii можуть стати «останнім цвяхом у труну» одного з італійських льодовиків.

Італійські вчені активно досліджують процеси, що проходять на льодовику. За словами Бьяджо ді Мауро з Національної дослідницької ради країни, незвичне забарвлення льоду викликано водоростями Ancylonema nordenskioeldii. Саме по собі наявність та розмноження цих організмів в льодовиках цілком природно, особливо в літній сезон. Однак інтенсивне фарбування льоду водоростями таїть загрозу багаторічній мерзлоті.

Зазвичай лід відбиває близько 80% сонячних променів назад в атмосферу, але водорості змінюють світловідбивні характеристики цієї поверхні. Чим їх стає більше, тим інтенсивніше лід забарвлюється в рожевий колір і разом з цим починає поглинати ще більше сонячної радіації та танути.

Рожевий лід в Альпах назвали маркером точки неповернення в процесі глобального потепління

Схожий процес зараз спостерігається й в Гренландії. Два роки тому на крижаному щиті цього острова була виявлена ​​так звана темна зона довжиною близько 400 та шириною близько 100 кілометрів. Ця зона утворена шаром сажі та пилу - вони самі по собі збільшують світлопоглинання поверхні, а на додачу ще стимулюють зростання водоростей. В результаті лід темніє і тане швидше, а площа темної зони поступово розширюється.

«Все, що затемнює лід, змушує його танути, тому що прискорює поглинання сонячної радіації. Перегрів планети - це проблема, і водорості - останнє, що нам було тут потрібно», каже ді Мауро.

За словами вченого, на розвиток водоростей також можуть впливати присутність на льодовику туристів та робота підіймачів. Зараз дослідники намагаються визначити, які саме чинники найсильніше стимулюють розвиток та поширення Ancylonema nordenskioeldii.

В цілому висновки екологів та кліматологів невтішні. Льодовик Презена тане вже не перший рік і інтенсивне зростання водоростей може стати «останнім цвяхом у труну». «На мою думку, атмосферні явища погіршуються. Зміна клімату стає все більш очевидною», - каже Еліза Понгіні з Флоренції, що також працює на льодовику. «На жаль, ми наносимо незворотної шкоди планеті. Думаю, це свідчить про те, що ми вже пройшли точку неповернення», - підсумовує Бьяджо ді Мауро.

За матеріалами: Naked Science

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки