Догори
Дати відгук

Законопроєкт щодо медичного втручання без згоди батьків потребує доопрацювання

Такий висновок Головного науково-експертного управління

3 хв на прочитання03 Липня 2020, 10:48
Поділитись:

Розглянувши скандальний законопроект № 3625  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо покращення можливостей для надання професійної правової допомоги та вдосконалення порядку складення протоколів про адміністративне правопорушення за порушення права на інформацію)», Головне науково-експертне управління висловило низку зауважень.

Експерти вважають, що внесення запропонованих змін не виглядає обґрунтованим. Адже згідно з українським законодавством батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх і неповнолітніх дітей. Опікун є законним представником малолітньої особи та фізичної особи, визнаної недієздатною. Батьки мають право на самозахист своєї дитини, а опікун зобов’язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного. Тобто законодавством закріплено виникнення повноважень та обов’язку виступати батькам, усиновлювачам, опікунам їхніми представниками. Повноваження батьків і представників мають особистий характер, вони не можуть бути предметом передоручення. Тому свої сімейні обов’язки батьки або усиновителі не мають права передавати іншій особі, навіть якщо це лікар.

Також експерти нагадали, що згідно зі ст. 5 Конвенції про захист прав і гідності людини щодо застосування біології та медицини «будь-яке втручання у сферу здоров’я може здійснюватися тільки після добровільної та свідомої згоди на нього відповідної особи; такій особі заздалегідь надається відповідна інформація про мету і характер втручання, а також про його наслідки та ризики; відповідна особа у будь-який час може безперешкодно відкликати свою згоду».

Та й Конституція України гарантує кожній людині право на свободу та особисту недоторканність. «Тому частина положень проекту потребують уточнення для запобігання можливих зловживань», — ідеться в тексті висновку. Наприклад, слова «наявність ознак прямої загрози життю» уможливлюють суб’єктивну помилку під час прийняття відповідного рішення.

«Крім того, правовий аналіз змісту положень поданого законопроєкту ускладнений використанням нетипового для норм закону стилю і термінології (зокрема, «відібрання пацієнта»; «уповноважені особи для надання згоди на медичне втручання»; «тимчасове влаштування пацієнта» тощо)», — сказано в тексті висновку.

bebe, hospital, doctor, boarding bebe, intensive care, newborn, child

На думку експертів, покладена в основу цього законопроекту концепція  можливості примусової госпіталізації малолітньої особи до закладу без рішення суду не узгоджується з принципами надання психіатричної допомоги, які визначені міжнародними актами. Відповідно до позиції Парламентської Асамблеї Ради Європи рішення про примусову госпіталізацію особи до психіатричного закладу має ухвалюватися суддею зі встановленням часових меж такої госпіталізації. У главі 10 «Розгляд заяви про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку» розділу ІV Цивільного процесуального кодексу України також ідеться про те, що питання надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку вирішується судом.

«Висновок аж на диво правильний, — сказав у своєму коментарі GreenPost громадський активіст Захар Мілютін. — Але той трактор, що в останні роки затягує Україну дедалі глибше в прірву безправної медичної диктатури, його може запросто переїхати».

Ми писали про те, що Кабмін хоче дозволити медичне втручання без згоди батьків.

Також ми розповідали про те, що дозвіл на медичне втручання без згоди батьків чи опікунів — правовий нонсенс.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання16 хвилин тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитаннягодина тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання2 години тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання3 години тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання3 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання3 години тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання4 години тому