Газпром зменшив транзит газу

мах

Газпром зменшив транзит газу на 20,2 млрд кубометра.

За перше півріччя 2020 року транзит газу по території України склав 24,9 млрд кубометрів, що на 45% менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Про це повідомляє прес-служба ТОВ «Оператор ГТС України».

«За 6 місяців 2020 року Оператор ГТС України протранзитувати 24,9 млрд кубометрів газу відповідно до нових транзитних угод. Це на 45% менше, ніж в першому півріччі минулого року», — йдеться в повідомленні.

У минулому році, нагадали в ОГТСУ, Україна транспортувала 45,1 млрд кубометрів газу.

Також зазначається, що з початку року Газпром повністю розраховується за весь обсяг заброньованих потужностей української газотранспортної системи, з яких за підсумками півріччя використовував 78%.

«Зі свого боку ОГТСУ виконує всі добові заявки і надалі буде забезпечувати безперебійність транспортування газу в європейські країни», — запевнили в компанії.

У західному напрямку України за січень-червень 2020 року доставила 22,9 млрд кубометрів газу. Зокрема, в Польщі — 1,8 млрд кубометрів, в Словаччину — 16,9 млрд кубометрів, в Угорщину — 4,2 млрд кубометрів.

У трансбалканський напрямку транзит склав 1,9 млрд кубометрів. З них 400 млн кубометрів — до Румунії і 1,5 млрд кубометрів — в Молдову.

«Зауважимо, що в червні транзит української ГТС в трансбалканський напрямку різко збільшився через зупинку газопроводу» Турецький потік «, — зазначає ОГТСУ.

Також в першому півріччі 2020 року в режимі short-haul ( «короткий транзит») були здійснені тестові транзитні операції по маршрутам Словаччина-Угорщина, Словаччина-Польща та Угорщина-Словаччина, а також — з митного складу в Словаччину, Польщу та Угорщину.

Як повідомлялося, транзитна угода між НАК «Нафтогаз України» і російським ВАТ «Газпром», що укладена в кінці 2019 року терміном на п’ять років, передбачає мінімальні гарантовані обсяги транзиту — 65 млрд кубометрів газу — в 2020 році і по 40 млрд кубометрів в 2021 -2024 роках.

 

і