Доступність посилання

ТОП новини

Вимолювати воду для Криму не будуть. Фейки на «Росія-1»


Колаж з телеведучою програми «60 минут» Ольгою Скабєєвою
Колаж з телеведучою програми «60 минут» Ольгою Скабєєвою

«Міжнародне право», «гуманітарна катастрофа», «військова доктрина» – у програмі «60 хвилин» (рос. «60 минут») на державному телеканалі «Росія-1» під прикриттям цих термінів запустили фейки. Телеведучі й експерти заявили, що Росія начебто має законне право на агресію, якщо у Криму станеться гуманітарна катастрофа через брак води. Експерти, з якими поспілкувався телепроєкт Крим.Реалії, доводять, де сказали неправду на російському телешоу.

Телешоу «60 хвилин» на російському загальнодержавному телеканалі «Росія-1» фінансується з держбюджету тобто за рахунок громадян Росії. У випуску за 11 червня у програмі «60 хвилин» показали сюжет Крим.Реалії «Чому Росія перекидає десантників у Крим?». У цьому матеріалі військові експерти оцінювали, на що може зважитися Росія через дефіцит води на півострові, та чи загрожує Україні військова атака з Криму.

Цей матеріал зачепив російських пропагандистів. Сарказм, зневага й образи – у такій риториці телеведучі підвели до сюжету Крим.Реалії і показали півтори хвилини без реклами й перерв. У полеміці після перегляду замість того, щоб апелювати до наведених у нашому сюжеті фактів, телеведучі разом із експертами, навпаки, дали зрозуміти, що військового вторгнення з Криму вони самі не відкидають.

Олексій Чеснаков, директор «Центру політичної кон’юнктури»
Олексій Чеснаков, директор «Центру політичної кон’юнктури»

– Чому ми маємо вимолювати цю воду?

– Вимолювати не будемо? А що буде – повітряно-десантні війська?

– Якщо знадобиться – звичайно! – сказав директор російського «Центру політичної кон’юнктури», – Олексій Чеснаков телеведучому програми «60 минут».

У цій дискусії прозвучали три основні терміни: «міжнародне гуманітарне право», «гуманітарна катастрофа» і «військова доктрина».

В умовах гуманітарної катастрофи – можна застосовувати війська!
Олексій Чеснаков

– А в чому проблема? Почитайте міжнародне гуманітарне право! В умовах гуманітарної катастрофи – можна застосовувати війська!

– Згідно з вашою воєнною доктриною, можна і зброю застосувати! – дискутували у телестудії «60 минут» директор «Центру політичної кон’юнктури» Олексій Чеснаков і Гордій Бєлов, депутат територіальної громади.

Гуманітарна катастрофа і кримський дефіцит води аж ніяк не тотожні терміни, переконані експерти, яких опитали Крим.Реалії.

Роман Єделєв, вчений секретар Української асоціації міжнародного права
Роман Єделєв, вчений секретар Української асоціації міжнародного права

«Цивільне населення питною водою в Криму може бути забезпечене. Можливо, не вистачає води для промисловості, що розміщена в Криму, можливо, не вистачає для військових, які опинилися в Криму. Але потреби людини Крим може забезпечити», – прокоментував Крим.Реалії кандидат юридичних наук, вчений секретар Української асоціації міжнародного права Роман Єделєв.

Гуманітарна катастрофа – це має бути масова загибель людей
Володимир Жбанков

«Гуманітарна катастрофа – це має бути масова загибель людей. Коли йдуть якісь масові розстріли, незаконні розправи, голод і так далі. Але це до нашої ситуації аж ніяк не може бути застосовано», – наголосив телепроєкту Крим.Реалії заступник директора громадської організації «Дім вільної Росії» з Києва Володимир Жбанков.

До того ж навіть в умовах гуманітарної катастрофи міжнародне гуманітарне право не дозволяє вторгнення на суверенну територію іншої держави. Все відбувається в разі одноголосної підтримки на Раді безпеки ООН.

Експерти вважають: на російському телешоу прозвучала неправда.

Володимир Жбанков, заступник директора «Дому вільної Росії»
Володимир Жбанков, заступник директора «Дому вільної Росії»

«Законних підстав для цього в принципі бути не може. Базові принципи статуту ООН забороняють ведення агресивної війни. І ще є принцип – заборона застосування сили, або загрози сили», – додав у коментарі для Крим.Реалії Володимир Жбанков.

Міжнародне право дуже просте… будь ласка, звільніть цю територію
Роман Єделєв

«Міжнародне право дуже просте: якщо ви окупували територію, то ви повинні забезпечити цивільне населення усім, що необхідно для життєдіяльності на цій території. Якщо ви не можете це зробити – будь ласка, звільніть цю територію», – сказав телепроєктові Крим.Реалії Роман Єделєв.

Воєнну доктрину Російської Федерації востаннє редагували 2014 року. Але слів «гуманітарна катастрофа» тут теж немає. На російському телешоу знову прозвучала неправда, кажуть експерти.

Ігор Козій, експерт Інституту євроатлантичного співробітництва
Ігор Козій, експерт Інституту євроатлантичного співробітництва

«Ми там взагалі не знайдемо вислову «гуманітарна катастрофа». Якщо такі речі робитимуться, вони будуть у документах значно нижчого порядку, які не підлягають публічному висвітленню», – зазначив експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

Зате в цій воєнній доктрині є тези про те, що конфлікти в сусідніх державах чи територіях Росія розглядає як власну загрозу. Іще зовнішня небезпека для Росії – це нарощування силового потенціалу і розширення оборонного блоку НАТО.

Уривок із Воєнної доктрини Російської Федерації
Уривок із Воєнної доктрини Російської Федерації

Те, що у воєнній доктрині ще немає терміна «гуманітарна катастрофа», – це не означає, що він там не з’явиться завтра. Цей документ створює Рада нацбезпеки Росії під головуванням Путіна. Підписує і затверджує його – теж Путін. А потрібен він – для пропаганди і виправдання своїх дій перед населенням, переконані експерти.

Уривок із Воєнної доктрини Російської Федерації
Уривок із Воєнної доктрини Російської Федерації

Російське національне законодавство найближчим часом Кремль хоче зробити вищим за міжнародне право. І потенційно Росія це також може використати як інструмент для вторгнення на материкову Україну, не відкидають експерти. Проте уникнути міжнародних санкцій і судів все одно не вдасться.

Росія навіть дуже підтискає хвоста і тихо-мирно йде в міжнародний арбітраж
Леонід Радзиховський
Леонід Радзиховський, російський політолог і публіцист
Леонід Радзиховський, російський політолог і публіцист

«Усередині країни – вам не допоможе ніяке міжнародне право. Але щойно йдеться про економічні або фінансові спори – Росія навіть дуже підтискає хвоста і тихо-мирно йде в міжнародний арбітраж», – прокоментував для телепроєкту Крим.Реалії російський політолог-публіцист Леонід Радзиховський.

Поєднання терміна «гуманітарна катастрофа» і Криму звучать як у російських, так і в українських ЗМІ. Чи може це спричинити воєнний конфлікт між Україною й Росією – серед експертів немає єдиної думки. Але збігаються думками вони в одному: ситуація з дефіцитом води напружена і непередбачувана. За яким сценарієм піде Кремль – можна тільки здогадуватись.

  • Зображення 16x9

    Ігор Токар

    Журналіст телепроєкту «Крим.Реалії», створеного Радіо Свобода, з 2018 року. Також на Радіо Свобода протягом 2019 року був журналістом та телеведучим програми «Ньюзрум». Роботу на національних телеканалах розпочинав як регіональний стрінгер. Співпрацював з такими телеканалами: ICTV, «5-й канал», «Еспресо», «112 Україна», «24». Співзасновник громадської організації та веб-ресурсу «Центр медіарозслідувань «Прозоро». Автор документального фільму «Чміль». Закінчив факультет філології та журналістики Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

XS
SM
MD
LG