Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Свій перший політ здійснив водневий пасажирський літак

Свій перший політ здійснив водневий пасажирський літак

HyFlyer, розробка інженерів ZeroAvia, може взяти на борт до 20 пасажирів та покрити відстань до 800 км, витрачаючи при цьому водневе, а не викопне паливо. До 2023 року компанія обіцяє запустити регулярні комерційні польоти, а до 2040 - зробити водневий літак на 200 місць з радіусом дії понад 5500 км.

Американська компанія ZeroAvia заявила про себе менше ніж рік тому, і відразу ж оголосила про початок експансії у сфері малої пасажирської авіації на водневому паливі. 22 червня гібридний воднево-електричний літак HyFlyer вперше піднявся в повітря з аеродрому Кранфілд в Бедфордширі, Англія, в рамках програми по створенню флоту літальних апаратів дальнього радіуса дії, які не забруднюють навколишнє середовище.

«Сьогоднішній політ - важливий етап в серії тестів, які наближають можливість пасажирських перельотів з нульовою емісією. Ми всі сподіваємося, щоб авіаційна промисловість прийшла в себе після пандемії та продовжила рух до майбутнього з нульовим забрудненням. Це буде неможливо без реальних комерційних перспектив для «чистої» авіації, якраз того, що ми й запропонуємо ринку вже у 2023 році», заявив Вел Міфтахов, засновник і глава ZeroAvia.

Отримавши фінансування від фонду Innovate UK та Інституту авіакосмічних технологій, ZeroAvia обіцяє запустити Project HyFlyer в найкоротший час: літаки на 10 - 20 місць почнуть розвозити пасажирів вже через три роки, моделі на 50 - 100 місць з'являться до 2030 року, а на 200 місць з радіусом дії понад 5500 км - у 2040-му.

Воднево-електричний літак HyFlyer вже пройшов необхідні наземні випробування, а випробувальні польоти на далекі дистанції будуть проходити в найближчі місяці. Фінальною перевіркою стане політ на Оркнейські острови в Шотландії на відстань приблизно в 500 км.

Воднево-електричні двигуни в авіації мають кращі перспективи, ніж електричні, через те, що для польотів їм не потрібні важкі акумулятори, які різко знижують ефективність. Водневе паливо до того ж ближче по щільності збереженої енергії до вуглеводнів. Крім того відпадає необхідність у довгій зарядці батарей або в маніпуляціях зі зміни акумулятора як альтернативи швидкого перезаряджання. Тому багато експертів вважають, що воднево-електричні літаки перспективніше і практичніше виключно електричних на акумуляторах.

За матеріалами: Хайтек+

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки