Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Waymo та Uber представили нові технології штучного інтелекту для робомобілів

Waymo та Uber представили нові технології штучного інтелекту для робомобілів

На минулій онлайн-конференції з комп'ютерного зору CVPR 2020 фахівці компаній Waymo та Uber представили свої розробки по підвищенню надійності та безпеки систем автономного керування транспортним засобом. Waymo описала фреймворк ViDAR, а Uber продемонструвала технологію комунікації між робомобілями.

Дві доповіді конкуруючих між собою в області автономного транспорту компаній були представлені на конференції CVPR 2020 року. На цьому заході були присутні розробники систем машинного зору з понад 30 країн. Драго Ангуелов виступив від імені Waymo та Google Brain з розповіддю про систему ViDAR, а Ракель Уртасун, глава Advanced Technologies Group Uber, продемонструвала технологію V2VNet.

ViDAR

Проєкт ViDAR - спільна праця фахівців Waymo та Google Brain - займається застосуванням машинного зору для виділення структури з руху. Система вивчає тривимірну геометрію з послідовності зображень або кадрів знятих камерами, встановленими на робомобілі. Для цього вона використовує паралакс - зміну видимого положення об'єкту відносно віддаленого фону в залежності від положення спостерігача. Маючи пару картинок і дані лідара, ViDAR може передбачити майбутні положення камери та глибину зображення.

ViDAR використовується на робомобіль Waymo для забезпечення якісної камера-орієнтованої глибини, оцінки руху камери щодо сцени та побудови динамічних моделей. Система створює модель, яка передбачає напрямок руху перешкод, зокрема, пішоходів.

V2VNet

Фахівці з Uber розробили систему V2VNet, що забезпечує автономним автомобілям можливість ефективно обмінюватися даними по повітрю. З її допомогою машини, підключені до мережі, можуть пересилати один одному дані, що дають повнішу інформацію про дорожню ситуацію. Система дозволяє також вибирати тільки релевантні дані з потоку інформації.

Результати декількох експериментів показали, що рівень помилок у системі V2VNet з багатьма роботизованими автомобілями, у порівнянні з окремим робомобілем, нижче на 68%.

Поки не ясно, чи буде V2VNet використовуватися на практиці, але Waymo, конкурент Uber, вже застосовує бездротовий обмін даними серед своїх безпілотних мінівенів Chrysler Pacifica (на фото вгорі), які повідомляють один одному про небезпеку на дорогах та зміни у маршруті.

За матеріалами: Хайтек+

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки