Економіка в зелених окулярах

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Від економічних новин волосся стає дибки, а від усвідомлення наслідків, до яких призведе господарювання ЗЕвлади, стає сумно взагалі. Проте. Шанувальникам ЗЕ можна лише позаздрити, незважаючи на всі сюрпризи сьогодення, вони зберігають зразковий оптимізм, і відтак рейтинг президента Зеленського, як і раніше, не має собі рівних серед вітчизняних політиків.

Тож навідала мене думка. Може, все через те, що ми якось неправильно оцінюємо новини економіки? Може, треба поглянути на поточні події очима шанувальників ЗЕ, тобто радісно? Оптимістично? Ну от так, приблизно.

Опитування ООН показало, що 81,8% українських жінок через пандемію будуть змушені заощаджувати на харчах, а 77,4% очікують складнощів з орендою житла та оплатою комуналки. Це дивовижно! Це означає, що українські жінки будуть менше їсти, а відтак стануть набагато більш стрункі та привабливі. Зростання привабливості жінок обов’язково позитивно відіб’ється на демографічній ситуації, яку так само треба виправляти, – про це сказав нам сам президент Зеленський.

Надходження до Пенсійного фонду від єдиного соціального внеску з початку року виявилися на 7,2 мільярди грн. нижчі плану (97,8 млрд грн), а у травні відставання сягнуло 20%. Це дивовижно! Це означає, що гроші залишилися у тих, хто їх мав сплатити, тобто у підприємців. Це буде гарний стимул для розвитку малого і середнього бізнесу, а пенсіонери обов’язково поставляться до такого кроку з розумінням. Головне, аби не Порошенко.

За повідомленнями прес-служби Міністерства соціальної політики рівень бідності зросте у 2020 р. до 45%, що на 6,5% більше ніж у 2019 р. Хоча попередні три роки рівень бідності стабільно знижувався від 58,6% у 2016 р. до 43,2% у 2018 р. Це дивовижно! Давно пора збагнути, українці люблять бути бідними. Очевидно, зменшення бідності українці не оцінили (вибори – доказ), натомість попри зростання бідності рейтинг влади стабільно високий. І ніщо тепер не заважає українцям пригадувати, що не в грошах щастя, і що менше маєш – менше хочеш.

В Україні зареєстровано півмільйона безробітних. Це на 64% більше ніж у цей самий період в минулому році. Водночас кількість вакансій зменшилася більше ніж у половину – на 55%. Це дивовижно! Відтепер українці матимуть більше часу, аби побути вдома з дітьми, приділити час домашньому господарству та попрацювати на городі у тещі. Майбутнє? Та покиньте. Про майбутнє хай думають європейці та американці – їм ще Україні нові кредити давати, аби ми тут всі з голоду не подохли. А українцям можна наразі релаксувати. Роботи все одно нема й не буде.

Залишки коштів на казначейських рахунках скоротилися до 32 мільярдів грн. ($1,3 млрд). Це – так само дивовижно. Бо саме відсутність коштів у державі дала змогу прийняти закон проти повернення банку «Приват» олігарху Коломойському, бо інакше МВФ не дасть грошей, і економіці гаплик. Бо інакше ніхто закон би не прийняв, а так – нуль проблем. Чи може ви думаєте, що «антиколомойський закон» не треба було приймати? Отож!

За дослідженнями Європейської Бізнес Асоціації, після ослаблення карантину, щоби досягти попереднього рівня розвитку України, знадобиться від 6 місяці до двох років. Лише 4% підприємців не втратили темпів свого розвитку, тоді як біля 39% підприємств потребуватимуть року, а 24% – два або більше років для відновлення розвитку. Це – дивовижно! Щойно з’явилася нова національна ідея – повернути все, як було до карантину, а в ідеалі – до ЗЕкоманди. Якщо процес відновлення супроводжувати правильно зробленими відосиками, його можна перетворити на захопливе шоу. Успіх забезпечений.

Тощо й тощо. Продовжувати можна до безкінечності. Подекуди справді навідує думка, що нашим громадянам і не треба було все це – відновлення країни, боротьба з бідністю, боротьба з корупцією і подібне. Потрібний був лише хороший хлопець у владі, в якого можна буде вірити. Чи так воно насправді? Дізнаємося невдовзі. Бо наразі економічні тренди не віщують Україні нічого гарного.

Звісно, якщо зняти зелені окуляри.

Автор