Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Morgan Stanley: «Tesla - це Apple 20 років тому, але Маску потрібен свій Тім Кук»

Morgan Stanley: «Tesla - це Apple 20 років тому, але Маску потрібен свій Тім Кук»

Чи можна вважати Tesla технологічною компанією або ж це все ж таки автовиробник? І чи потрібен Маску хороший виконавчий директор, щоб зробити Tesla трильйонною компанією? Ці питання роками задають собі аналітики з Уолл-стріт. І в залежності від відповіді, порівнюють її то з Ford і General Motors, то з Apple і Amazon.

Адам Йонас, один з найвідоміших аналітиків, який вивчає феномен Tesla, належить до першої групи. На його думку, можна провести паралель між Ілоном Маском та Стівом Джобсом, засновником Apple, в тому, що стосується далекоглядності та прозрінь, близьких до геніальних. Але Йонас вирішив заручитися думкою й іншого аналітика Morgan Stanley - Кеті Х'юберт.

«Є паралелі між Apple при Стіві Джобсі та Tesla при Ілоні Маске. Питання в тому, чи потребує Tesla також лідера-організатора, яким є для Apple Тім Кук, щоб стати в майбутньому трильйонною компанією», заявила в розмові Кеті Х'юберт.

Це не перший випадок, коли аналітики та інвестори зачіпають тему необхідності появи поруч з Маском надійного виконавчого директора, але тепер, коли в Ілона з'явилися додаткові клопоти, пов'язані з народженням дитини та новими суперечками з федеральною владою, вона знову стала актуальною.

Але Маск відкинув цю ідею ще у 2018 році, заявивши: «Якщо у вас є на прикметі той, хто зможе краще за мене впоратися з роботою, дайте мені знати. Робота його. Але чи є той, хто може зробити цю роботу краще за мене?».

Заради справедливості варто відзначити, що дотепер зосередженість Маска на Tesla приносила тільки позитивні результати. Мільярдер повністю присвячує себе виробництву, проводить дні та ночі на фабриці. Проте, Х'юберт вважає, що користь від появи виконавчого директора для Tesla, який допомагав би Маску в повсякденних справах, могла б бути значною.

«Ніхто не зможе присвятити себе компанії цілком так, як її засновник. Для нього компанія стає життям, а життя - компанією. В цьому є позитивна та негативна динаміка. З одного боку, можуть бути дуже успішні роки інновацій та гіперзростання... але з іншого, є ряд речей, які можуть стати на заваді, і важливо оточити засновника сильними бізнес-лідерами, щоб забезпечити виконання довгострокових задумів», відмітила Х'юберт.

І відповідаючи на питання, як інвестори порівнюють ці дві компанії, Х'юберт зазначила: «Вони дивляться на Tesla так само, як на Apple 20 років тому». Іншими словами, Tesla - це «компанія, яка мислить інакше та вражає всіх своїми інноваціями».

За матеріалами: Business Insider

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки