ГоловнаКультура

Українські дипломати не допустили продажу в інтернеті римського срібла, яке знайшли в Тернопільській області

Аукціон в Німеччині погодився зняти речі з продажу та на час перевірки не повертати їх власнику.

Українські дипломати не допустили продажу в інтернеті римського срібла, яке знайшли в Тернопільській області
Фото: icom.ukraine

Українські дипломати зберегли цінні срібні старовинні предмети посуду, які знайшли в Тернопільській області минулого року.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба з посиланням на міжнародне об'єднання музеїв ICOM.

"Орієнтовно у листопаді 2019 р. на Тернопільщині особа, яка поки що ховається під ніком Vovan і яку ще належить формально встановити, знайшла унікальний комплекс срібних речей римського часу, до якого входили фрагменти посуду та ще кілька предметів. 29 листопада інформацію про цю знахідку оприлюднили в Інтернеті, а вже 8 грудня 2019 року цей скарб продали на сумновідомому сайті, через який неодноразово продавалися археологічні пам’ятки, що надалі опинялися за кордоном", – йдеться в повідомленні.

Фото: icom.ukraine

Однак, 18 травня 2020 року український археолог Максим Левада повідомив МЗС, що 2 речі з проданого комплексу виставлені на одному з німецьких аукціонів окремими лотами. В описі говорилося, що цінності є частиною приватної колекції. Однак, за наявною інформацією, Міністерство культури не надавало дозволу на їхнє вивезення.

Фото: icom.ukraine

"Тобто мова йде про контрабанду культурних цінностей, за що передбачена відповідальність згідно зі ст. 201 Кримінального кодексу", – наголошується в повідомленні.

Після того як у ситуацію втрутився голова МЗС Дмитро Кулеба та інші українські дипломати в Німеччині, аукціон погодився зняти речі з продажу та на час перевірки не повертати їх власнику. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram