Поділитись:

Економічні втрати України від карантину становлять понад 53 мільярди доларів, – дослідження

П'ятниця, 22 травня 2020, 17:45
Економічні втрати України від карантину становлять понад 53 мільярди доларів, – дослідження

фото ілюстративне

За підрахунками Київської школи економіки, чистий ефект від впровадження карантину становить всього 500 млн доларів. Економічні втрати від карантину – 53,5 млрд доларів, а вартість врятованих людських життів – 54 млрд доларів.

Про це пише ексміністр економіки, президент Київської школи економіки Тимофій Милованов у фейсбуці.

Зі слів економіста, прихильники розвитку економіки – бізнес асоціації, економісти, лідери думок ФБ – скажуть, що цей результат показує, що карантин не був потрібен, а економіку потрібно запускати. Бо чистий ефект від карантину майже нульовий, а економіку вбили.

Натомість рихильники жорсткого карантину, зокрема групи навколо МОЗ та МВС, скажуть, що, попри майже нульовий  економічний ефект, вдалося врятували життя: 120 тис людей могли б померти до кінця року, а ще 5 млн захворіти. Тому з людської, етичної та навіть політичної точки зору карантин повністю виправданий.

Економічні втрати України від карантину становлять понад 53 мільярди доларів, – дослідження

"Хто правий? Тут є такий делікатний момент. Нульовий ефект є тільки, якщо ми знаходимось в чорному сценарії. Це коли вірус не має сезонності і швидкість його поширення влітку буде така сама, як взимку. Якщо ж вірус стане влітку менш агресивним, то економічні втрати від карантину будуть значно більші, ніж вартість врятованих людей, бо за менш агресивного вірусу буде менше хворих і померлих. Ми з'ясуємо, в якому сценарії ми знаходимось, і через кілька тижнів надамо оновлені розрахунки. Тоді стане чітко зрозуміло, чи був виправданий такий жорсткий карантин, чи було це політичною помилкою, яка нанесла значну шкоду економіці України", – йдеться в дописі Тимофія Милованова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів