ГоловнаСвіт

Під Парижем затримали головного фігуранта справи про геноцид у Руанді

Фелісьєн Кабуга вважався одним з найбільш розшукуваних втікачів на планеті.

Під Парижем затримали головного фігуранта справи про геноцид у Руанді
Фелисьена Кабуга
Фото: https://fr.wikipedia.org

У Франції заарештували Фелісьєна Кабугу, який є головним фігурантом справи про геноцид в Руанді в 1990-их, передає Deutsche Welle.

За даними французької прокуратури і поліції, 84-річного Кабугу затримали вранці в суботу, 16 травня, в околицях Парижа.

Він жив у містечку Аньєр-сюр-Сен під чужим ім'ям.

Кабуга є одним з головних фігурантів справи про геноцид в Міжнародному трибуналі у Руанді. Його звинувачують у фінансуванні різанини, підбурюванні до геноциду і в злочинах проти людяності. 

Зокрема, Кабуга використовував радіостанцію, якою володів, для розпалювання етнічної ненависті між представниками народностей хуту і тутсі і поширення повідомлень з метою підбурювання до вчинення злочинів проти тутсі.

Кабуга також є тестем колишнього міністра планування Руанди Огюстена Нгірабатваре, який у 2012 році був засуджений до 35 років позбавлення волі.

Геноцид в Руанді розпочався в квітні 1994 року, коли після атаки на літак президента Руанди Жювеналя Хабіарімана і президента Бурунді Сіпрієна Нтарьяміра в країні стався військовий переворот. Нова влада, більшість в якій складали представники племені хуту, звинуватили інше плем'я - тутсі - в причетності до загибелі президентів.

Жертвами атак, що почалися на тутсі за кілька місяців стали від 750 тис. до мільйона чоловік. В основному їх вбивали примітивною зброєю - мачете або мотиками, які постачав у тому числі і Кабуга.

У червні 1994 року Кабуга, як і сотні тисяч інших представників народу хуту, які побоювалися розправ з боку Руандійського патріотичного фронту, втік у Заїр, безуспішно, до цього, намагаючись в'їхати до Швейцарії. Вважався одним з найбільш розшукуваних втікачів на планеті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram