ГоловнаСвіт

14 українських моряків оголосили голодування в Лівії

Моряки вимагають від влади України допомогу у звільненні з ув'язнення.

14 українських моряків оголосили голодування в Лівії
Фото: fleetmon.com

14 травня в тюрмі лівійської столиці Тріполі оголосили голодування 14 українських моряків танкера "Рута", затриманого в квітні 2017 року за підозрою в контрабанді.

Про це сьогодні в Одесі на брифінгу повідомили родичі моряків і представники благодійної організації "Фонд допомоги морякам «Ассоль»", передає УНІАН.

Як заявила глава наглядової ради "Ассоль" Світлана Фабрикант, в Лівії через епідемію коронавірусу оголошено амністію, в тюрмах залишаються тільки небезпечні злочинці, зокрема терористи. Тоді як членам екіпажу Рути, заарештованим в квітні 2017 року за звинуваченням у контрабанді, досі не винесено судовий вирок.

Тим часом Туреччина в результаті переговорів змогла повернути додому своїх громадян - членів екіпажу танкера Captain Khayyam, також звинувачених у контрабанді

Представники "Ассоль" підкреслили, що разом з родичами неодноразово зверталися до президента Володимира Зеленського, глави Офісу президента, до Верховної Ради, Генеральної прокуратури, Міністерства юстиції, СБУ, МЗС України, Департамент консульської служби МЗС України.

Але, за їхніми словами, сім'ї моряків та фонд отримують лише відписки або їх звернення взагалі ігноруються.

У лютому 2016 року берегова охорона Лівії затримала в територіальних водах судно Captain Khayyam під прапором Сьєрра-Леоне, серед членів екіпажу якого були громадяни України, Туреччини та Азербайджану. У березні 2016 року екіпаж заарештували за підозрою в контрабанді нафтопродуктів.

У кінці квітня 2017 року лівійські військово-морські сили затримали судно «Рута» під українським прапором за підозрою в контрабандному вивезенні нафти з Лівії. Судно належить одеській компанії. На борту «Рути» перебували 14 українців.

6 листопада 2019 року заступник директора Департаменту консульської служби МЗС України - начальник управління консульського забезпечення МЗС Василь Кирилич уточнив, що в Лівії засуджено 4 українських членів екіпажу Captain Khayyam, щодо 14 українських моряків з «Рути» тривало досудове слідство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram