Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Якутського шамана, який двічі йшов на Москву «виганяти» Путіна, відвезли до психлікарні — правозахисник

Якутського шамана Олександра Габишева, який ішов до Москви «виганяти» президента Росії Володимира Путіна з Кремля, затримали й відвезли в психіатричну лікарню.

Про це «МБХ медиа» розповів координатор «Правозащиты Открытки» Олексій Прянішніков.

За його словами, додому до Габишева прийшов загін ОМОНу з 20 людей. Шамана відвезли до лікарні в наручниках і без взуття.

«Попри те, що там був адвокат, силовики на нього ніяк не реагували», — повідомив він.

Перед цим до Габишева кілька разів приходили люди, які називали себе медпрацівниками, під приводом забору біоматеріалу для тесту на коронавірус. Також приносили постанову санлікаря про переміщення шамана до обсерватора. Габишев кожного разу відмовлявся, посилаючись на добровільність тестування для людей, які дотримуються режиму самоізоляції.

Нагадаємо:

  • Олександр Габишев, який називає себе якутським шаманом, ішов до Москви «виганяти» президента Росії Володимира Путіна з Кремля. Він стверджує, що Путін є породженням темних сил, з яким під силу впоратися тільки шаману.
  • 12 вересня стосовно Габишева відкрили кримінальну справу про публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності (ч. 1 ст. 280 КК РФ). З 13 вересня він перебував у розшуку.
  • У ніч на 19 вересня у російській Бурятії Габишева затримали, а 20 вересня його доставили до слідчого.
  • 20 вересня Габишева направили до психлікарні, де мали провести психіатричну діагностику. Психолого-психіатрична експертиза визнала Габишева неосудним.
  • У грудні він відновив свій похід до Москви — і його знову затримали.