Поділитись:

МВФ страхується: експерт пояснив, що змінюється у співпраці з Україною

П'ятниця, 08 травня 2020, 14:00
МВФ страхується: експерт пояснив, що змінюється у співпраці з Україною

У співпраці України та МВФ сталися зміни. Якщо раніше Україна сподівалася отримати програму структурних реформ (ЕFF) терміном на 36 місяців і обсягом близько 8-10 млрд доларів, то тепер йдеться про коротку програму Stand By (18 місяців).

Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуці економічний експерт та фінансист Сергій Фурса. І пояснив, дщо означають такі зміни. 

Із його слів, важливр те, що фінансування на цей рік, ймовірно, не зміниться. До того ж, Україна може отримати підтримку від ЄС (600 млн євро старої програми і 1,2 млрд євро нової програми макрофінансової допомоги) та підтримку Світового Банку. Щоправда, зауважив експерт, треба розуміти, що на бажання співпрацювати з Україною того ж Світового Банку може вплинути відмова від медичної реформи. 

Проте загалом МВФ, Світовий Банк і ЄС нададуть допомогу Україні в разі виконання взятих на себе Україною зобов'язань.

"Чи є зміна програми фінансовим ризиком для України в 2020 році? Ні. Судячи з усього, ми отримаємо цього року той самий об'єм фінансування. А загадувати на 2021 рік зараз неможливо, як сказав сам МВФ, у зв'язку з величезним рівнем невизначеності та непередбачуваності. Пов'язаної з кризою. Чому нова програма? Вірніше, чому формат нової програми, яку Україна не може отримати вже більше півроку, змінився?  По-перше, криза. Вона дійсно багато чого змінила. Карантин спричинив світову рецесію, і в цей момент МВФ думає не про те, як рухатися далі, а про те, щоб не померти по дорозі. Але це не єдина причина. Коли йдеться про Україну. Ба більше, найбільше кількість реформ Україна здійснила в 2014-15 рр., коли була криза. До того ж тривалий період переговорів вже під час кризи йшов саме про програму структурних реформ, а за рахунок кризи МВФ вже був згоден як фінансувати бюджет безпосередньо, так і збільшити розмір допомоги. Але МВФ бачить, що від України не варто очікувати структурних реформ. Це і період кризи, коли треба підтримувати штани, і який об'єктивно робить неможливим ряд реформ, наприклад, проведення приватизації, яка була частиною програм структурних реформ. І відсутність політичної волі до реформ, що виражається як у кадрових рішеннях, так і в відкаті багатьох реформ. Це і спроба грати нечесно", – пояснив Фурса. 

Він наголосив: перспектива відіграти назад зміни очевидна. І зрозуміло, що ніхто не хоче відчувати себе обдуреним. Тому МВФ страхується: так би мовити, залишає Україну на короткому повідку.

"І якщо хтось думає, що можна планувати довгострокову співпрацю з тим, у кого 7 п'ятниць на тижні і хто змінює політику, залежно від імені, шепоче на вушко, то він теж помиляється. Хаос в управлінні унеможливлює планування довгострокового співробітництва. Плюс ті реформи, які були в програмі, очевидно саботують. Земельна реформа в прийнятному вигляді, очевидно, кастрована. І не тягне на структурну реформу. І що тягне на програму Stand By, то може не дотягувати до програми структурних реформ. Атака на незалежність антикорупційних інституцій і НБУ не пройшла непоміченою. Звільнення Нефьодова і Верланова ставлять велике питання, чи буде продовжена реформа на митниці і в податковій, а це теж частина програми МВФ", – зазначив Фурса. 

Отож, зауважив експерт, називати програму утримання штанів програмою структурних реформ якось негарно, тому в МВФ називають речі своїми іменами. Із його слів, у 2020 році Україна отримає той же, ймовірно, обсяг коштів, що і планувався. Але в подальшому для співпраці з фондом треба буде все-таки зайнятися структурними реформами. І короткий термін кредитування не дозволить Україні "послати" кредитора після закінченню програми. Доведеться все ж робити реформи. І, головне, доведеться виконувати взяті на себе раніше зобов'язання.

"Чи можна сказати, що Україну намагаються тримати на короткому повідку? Так, цілком. І це добре. Тому що цей повідець не для українського народу, а для української влади. Яка показує бажання повернутися до практик часів Януковича. А це загрожує економічною кризою. І іншими неприємними моментами. І для українських платників податків це добре. МВФ змінює програму, залишаючись другом України. Але не довіряючи українській владі. У підсумку українська економіка отримає підтримку, а українська влада не отримає простору для маневру, щоб обдурити. Ех, якби в Україні якась сила так хотіла реформ, як їх хоче для України МВФ. Тоді б у нас було набагато більше шансів наздогнати Польщу в найближчі 50 років. І якби українські депутати також билися б за гроші українських платників податків, як МВФ, який не хоче доплачувати Коломойському і вимагає, щоб за фінансові махінації в Приватбанку олігархи були покарані. Ох, якби українці розуміли, як важлива незалежність Нацбанку, щоб не допустити гіперінфляції і повернення в 90-ті, то, може, і МВФ був би простішиим. Але це ми вже просимо занадто багато", – підсумував Фурса. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів