Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Новий сонячний димохід допоможе заощадити до 50% на опаленні та врятує під час пожежі

Новий сонячний димохід допоможе заощадити до 50% на опаленні та врятує під час пожежі

Нова розробка вчених з Мельбурнського королівського технологічного інституту допоможе заощадити до 50% на опаленні, а також може врятувати життя при виникненні пожежі. Технологія була застосована при будівництві нового павільйону Mentone Reserve в Мельбурні, Австралія.

Сонячний димохід, його ще часто називають тепловим димоходом або тепловою трубою - це пасивна сонячна система опалення та охолодження, яка використовує природну вентиляцію для регулювання температури в приміщенні завдяки конвекції повітря, нагрітого сонцем. Технологія заснована на добре відомому принципі, що гаряче повітря завжди підіймається.

Сонячний димохід, розроблений австралійськими вченими, складається зі скляної стінки, розташованої навпроти стіни, пофарбованої у чорний колір. Така конструкція призводить до максимального поглинання сонячної енергії. Вентиляційні отвори зверху та знизу конструкції дозволяють управляти потоком повітря через трубу - для опалення або охолодження.

Коли сонце нагріває димохід, воно нагріває й повітря всередині нього. Гаряче повітря підіймається і виходить з верхньої частини димоходу. Завдяки цьому всмоктується більше повітря в нижній частині, забезпечуючи вентиляцію будівлі та її природне охолодження. Коли на вулиці холодно, трубу можна перекрити, щоб перенаправити поглинене тепло назад в будівлю, тим самих обігріваючи його.

Під час пожежі діє той же принцип - гаряче повітря підіймається - дозволяючи сонячній трубі висмоктувати дим з будівлі. Менша кількість диму означає кращу видимість, нижчу температуру та знижений рівень окису вуглецю (чадного газу) - все це збільшує час, необхідний для безпечної евакуації людей.

Моделювання рівня оксиду вуглецю

Моделювання рівня оксиду вуглецю приблизно через 16 хвилин після спалаху пожежі показує кардинальну різницю кількості чадного газу у будівлі з сонячним димоходом (вгорі) та без (знизу).

Моделювання показало, що спеціально спроєктована сонячна труба різко збільшує кількість часу, протягом якого люди повинні покинути нову будівлю під час пожежі. Якщо раніше час безпечної евакуації становив близько двох хвилин, то тепер він збільшився до 14 хвилин.

Сонячний димохід допомагає контролювати температуру в разі пожежі

Сонячний димохід допомагає контролювати температуру в разі пожежі. Моделювання показує температуру через 16 хвилин після спалаху пожежі у будівлі з сонячним димоходом (вгорі) та за 3 хвилини без сонячного димоходу (знизу).

«У надзвичайній ситуації, коли важлива кожна секунда, вкрай важливо дати людям якомога більше часу для безпечної евакуації, - резюмує Лонг Ши, провідний автор розробки. - Виконання двох важливих функцій може підвищити й без того високу економічну ефективність цієї технології».

За матеріалами: RMIT University

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки