5e8ca527bc043.jpg

Що нам дає карантин, окрім уповільнення поширення коронавируса? Які процеси активізувалися з перенесенням роботи додому у великої частини населення наших міст? Як змінюється уклад сім'ї в період вимушеної ізоляції?

Безумовно, згадалася відома праця Елвіна Тоффлера «Третя хвиля», де автор описав процеси трансформації суспільства, які в найближчому майбутньому «накриють» окремі країни. Якраз сьогодні, на тлі карантинних заходів в Україні та інших державах, створюється враження, що майбутнє вже настало і деякі процеси трансформації або прискорилися, або розпочалися.

Свого часу автор багато писав про проблеми, ризики, з якими стикається суспільство сьогодні — «від ядерної катастрофи і екологічних лих до расового фанатизму або регіональних заворушень». «Я не дивлюся на світ через рожеві окуляри. ... Війна, економічна катастрофа, широкомасштабне технологічне лихо — все це може катастрофічним чином змінити майбутню історію „- пише Тоффлер у вступі до книги.

У той же час автор показує нам нові перспективи, доводить, що в самій серцевині руйнування і розпаду ми можемо виявити зараз свідоцтва зародження нового життя у всіх її проявах. Безумовно, ключовою позицією в «картині нової цивілізації, що народжується» є розвиток інформаційних технологій — від «заліза» і програм, до каналів передачі даних і штучного інтелекту.

Цікаво бачення Тоффлера на трансформацію сім'ї в умовах розвитку інформаційного суспільства, в нашому випадку, яка простимульована вимушеною ізоляцією.

Рішення Уряду про можливість оплати праці людей, що працюють вдома, достатній рівень розвитку комп'ютерних технологій і засобів зв'язку, створює передумови для переміщення робочого місця з офісу підприємств в будинок.

Звичайно, не всі види роботи можна буде виконувати віддалено. Але дуже сильні тенденції діють на користь перенесення в місця постійного або тимчасового (це не важливо) проживання, має істотний вплив на всі сфери людського життя, в тому числі на сімейний уклад.

Сьогодні, в першу чергу, це зростаючі витрати часу і грошей на фізичне переміщення, а зараз ще і карантинні заходи, які обмежують переміщення людей громадським транспортом. По-друге, це і щорічно якість, телекомунікацій, що покращується.

Інститут сім'ї зміниться відповідно до інших змін, які відбудуться в суспільстві. Переміщення роботи в будинок призведе до того, що багато подружніх пар будуть проводити разом більше часу — багато пар, які зараз бачаться обмежене число годин в день, будуть пов'язані один з одним ближче. Деякі, без сумніву, будуть вважати цю тривалу близькість неприємною. Однак багато інших вирішать, що їх шлюб в безпеці, а відносини збагатилися спільним досвідом.

У таких сім'ях, де подружжя ділить одну або кілька робіт, кожен з них неминуче вчиться чомусь від іншого, бере участь у вирішенні проблем, залучений у взаємодію «брати і давати», що веде до ще більшої близькості.

Дистанційна робота зробить більш знеособленим спілкування з колегами, але емоційно насиченим і тісніше стануть відносини «віч-на-віч» з сусідами, що буде визначати більш тісні зв'язки між ними і велику залученість людей в рішення довгострокових питань комунальної життя.

Новий «економічний осередок суспільства» перестане перекладати частину своїх функцій на інші інститути: школи, лікарні, будинки для людей похилого віку, а навпаки — почне приймати на себе додаткові функції. Працівники на дому будуть все більше перетворюватися в індивідуальних підприємців, які володіють своїми засобами виробництва. Діти в цих сім'ях будуть також зростати по-іншому. Окрема тема, однак: віддалена праця батьків створить умови для нової парадигми щодо освіти дітей та більш раннього їх залучення до роботи і отримання ними значущої соціальної ролі в більш ранньому віці.

Сім'ї майбутнього набувають додаткові функції, а не втрачають їх, сім'ї, стануть «багатоцільовою, а не вузькоспеціалізованою соціальною групою».

Шукаємо краще в несприятливих ситуаціях із сподіванням на те, що кризи такого масштабу завжди стимулювали прогрес розвитку суспільства в перспективі.