Deleveraging — цей економічний термін згадують нечасто. Але переконаний, що у найближчі місяці ми побачимо сплеск уваги до нього. Не менший, ніж у сумнозвісному для економіки 2008 році. Тому що глобальна рецесія, на днях «офіційно» оголошена МВФ, згодом перейде у фазу делеверіджу. Це принципово інший режим роботи економіки, ніж той до якого ми звикли. Добре базове розуміння його механізму виклав Рей Даліо ще у 2013 році.

5e88eceb1af22.jpg

Сьогодні делеверідж стає ключем до розуміння «нової економічної реальності». Десять років тому в McKinsey зробили дослідження, яке проливає світло на це явище і містить інсайти — що буде з економікою у найближчі 5 років. Спочатку достатньо різке схлопування економічної активності (падіння ВВП), після цього розтягнуте в часі на кілька років «схлопування кредиту», яке підживлюватиме рецесію. Цей цикл становить близько 5 років.

5e88ed1bbc509.jpg

В McKinsey вивчили 32 історичні випадки делеверіджу, включно з Великою Депресією в США. Вони приділили особливу увагу механізмам його виникнення. Найбільш розповсюдженою дорогою до делеверіджу виявилось «затягування пасків» (Austerity). Всі різко починають економити, скорочуються видатки — скорочується ВВП.

Компанії заморожують проекти та ріжуть видатки, скорочують персонал, намагаються погасити кредити (ті, хто можуть), хто не може обслуговувати борг — домовляється про його реструктуризацію (відстрочка, розстрочка, зміна інших умов), продають частину активів. Оскільки багато хто так робить одночасно — активи падають в ціні, застави втрачають ліквідність. Банки скорочують кредитні ліміти, позичальники без грошового «запасу міцності», які не домовились про реструктуризацію, можуть оголосити дефолт. Банки бояться кредитувати, позичальники не хочуть і не можуть кредитуватись на фоні скорочення ринку. Менше кредит, менше видатки, менше попит — як по замкненому колу. Все це ніби запускає «економічне колесо» в зворотній бік.

Аби запобігти масштабному «схлопуванню кредиту» і ще більш серйозному гальмуванню економіки ФРС США вже встановила нульову (!) ставку. І саме це, як наголошує Рей Даліо, зазвичай свідчить, що буде не просто рецесія, а делеверідж.

Глибина і тривалість наслідків залежатиме переважно від реакції урядів. Рей Даліо називає 4 головних інструменти: економія, реструктуризація боргів, перерозподіл доходів між багатими і бідними та грошова емісія. Причому поодинці вони не працюють, а їх спільне використання може зробити делеверідж «красивим». Але рецепт цього «коктейлю» — вже окрема історія.

Я бачу такі особливі наслідки делеверіджу:

- інвестори, які мають грошовий «запас міцності» або доступ до фінансування, через рік-два зможуть придбати гарні активи за низькою ціною і дуже добре заробити вдовгу (див., зокрема, інтерв'ю Уоррена Баффета);

- відбудеться великий перерозподіл ринку між гравцями (на користь менш закредитованих, з більшим «запасом міцності» та нижчими постійними витратами компаній);

- ще більше зросте соціальна нерівність та концентрація активів в руках небагатьох;

- суттєво зросте роль держави, принцип невтручання буде відкинуто;

- США і Китай помітно посиляться як потужні економічні полюси глобальної економіки, країни з малим «запасом міцності» та слабкою економічною політикою ще більше послабляться.

За матеріалами поста автора в фб