Помилки поліції при складанні “коронавірусних” адмінпротоколів

03.04.2020

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» Кодекс України про адміністративні правопорушення було доповнено статтею 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей).

Згідно до вказаної статті, за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, на громадян накладається штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000,00 грн. до 34000,00 грн.), а на посадових осіб – від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34000,00 грн. до 170000,00 грн.), погодьтеся, не маленькі суми.

Національна поліція вже повідомила про складення більше ніж 2500 протоколів за ст. 44-3 КУпАП, але чи відповідають такі протоколи вимогам закону чи хоча б елементарній логіці, давайте розберемося.

У єдиному реєстрі судових рішень станом на 29.03.2020 року вже зареєстровано 174 постанови за статтею 44-3 КУпАП, в більшості яких провадження по справі було закрито за відсутності складу адміністративного правопорушення або повернуто матеріали адміністративної справи на доопрацювання.

Так, у відсотковому співвідношенні, частка справ направлених на доопрацювання до поліції становить – 61 %; закритих справ за відсутністю складу адміністративного правопорушення – 30 %; справ у яких особу звільнено від відповідальності за малозначністю правопорушення – 3 %; справ за якими правопорушника притягнуто до відповідальності – 6 % (в більшості постанов особу притягнуто до відповідальності у зв’язку з визнанням вини).

Такого низького рівня притягнень за окремою статтею КУпАП і не пригадаєш, але причиною цьому як показує аналіз справ про адміністративне правопорушення в першу чергу є безпідставність складення відповідних протоколів, яка може бути викликана як відсутністю професіоналізму в працівників поліції так і конкретним завданням влади зробити видимість посиленої роботи в умовах карантину, а в другу чергу відмовою суду пробачати поліції грубі недоліки їх роботи та об’єктивним підходом до вирішення таких справ, адже на громадян складають безпідставні протоколи зі штрафом у чотири мінімальні заробітні плати.

Типові помилки поліції, у зв’язку з якими закриваються провадження у справах за ст. 44-3 КУпАП наступні:

1. Обставини, які викладені у протоколі про адміністративне правопорушення не підтверджені належними та допустимими доказами по справі (фото, відео, пояснення свідків, документи на підтвердження виконання організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов’язків посадовою особою та інш.) , які б свідчили про наявність складу адміністративного правопорушення, а суд не має право самостійно збирати докази по справі.

2. Складення протоколу на суб’єкт господарювання, який здійснював торгівлю товарами та надавав послуги, які не заборонені Постановою КМУ № 215 (засоби зв’язку, засоби особистої гігієни та інш.)

3. Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності не є суб`єктом господарювання в розумінні ст. 44-3 КУпАП, тому не є суб`єктом вказаного правопорушення.

В більшості випадків адміністративні матеріали повертаються на доопрацювання до поліції з підстав:

1. Не було зазначено місце та час вчинення правопорушення.

2. Не зазначено порушену норму закону, враховуючи бланкетність диспозиції ст. 44-3 КУпАП; зміст нормативно-правового акту у протоколі не розкрито, а сам нормативний акт до матеріалів справи не долучено; не зазначено конкретний пункт нормативно-правового акту (конкретна заборона), який порушено особою.

3. До матеріалів справи не долучено доказів, на підтвердження обставин, викладених у фабулі протоколу.

4. Не ідентифіковані особи які зазначені у наданих письмових поясненнях, не вказаний їх процесуальний статус та контактні дані.

5. Не вірно зазначена кваліфікація вчиненого правопорушення, а саме вказано ч. 1 ст. 44-3 КУпАП, хоча вказана стаття її немає.

Тобто, якщо на вас склали протокол за порушення правил щодо карантину людей, то не обов’язково слід погоджуватись з діями поліції та писати пояснення під диктовку про визнання вини, так як начебто так буде краще та призначать маленький штрафик (так звичайно говорять правоохоронці, щоб швидко та без напруги закінчити свою роботу).

Краще же, визначивши, що полісмен явно «щось переплутав» (в тому числі у разі виявлення підстави зазначеної вище), пояснити йому, що ви особисто не є суб’єктом господарювання, а якщо і є, то ведення вашої діяльності в умовах карантину не заборонено. Також слід наполегливо вимагати від працівника поліції послатися на конкретний пункт конкретної статті закону чи іншого нормативного акту, який ви порушили.

Якщо ж поліцейським протокол все ж буде складено, то необхідно зазначити і в протоколі про адміністративне правопорушення, і в поясненнях незгоду з діями поліцейського, але категорично не погоджуватись, так як це може ускладнити судовий розгляд.

У разі ж, якщо маєте сумнів у законності ситуації чи не можете зорієнтуватися у подальших діях для свого захисту, краще одразу викликати адвоката, в чому вам відмовити поліцейські не мають права.

Слід зазначити, що з урахуванням такої кількості принципових для законного складення протоколів помилок, в органу поліції явно прослідковується тотальна непрофесійність та безвідповідальність.

Хоча, наслідком такої роботи може слугувати все та ж завдання працювати на показники (екстенсивна робота на кількість без якісного підходу), яке залишене в спадок від радянської системи (від якої наші служителі ніяк не можуть відійти), але вважаю, що наші громадяни та особливо бізнес, такого відношення очевидно не заслужили.

Тож, знайте свої права та будете захищені!

Горлевой Дмитрий Иванович

Джерело

Остання Аналітика

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"