СБУ починає розслідування антиукраїнської діяльності Московського патріархату

Протягом чотирьох років війни на Донбасі релігійні та культові споруди УПЦ МП використовуються спецслужбами РФ для ведення розвідувальної операції, а представники духовенства цієї конфесії беруть участь у терористичній діяльності та підтримують бойовиків.

Про це під час круглого столу “Агресія РФ проти України: історичні паралелі та сучасний вимір” у Покровську Донецької області розповіли полковники СБУ Валерій Удовиченко та Юлія Лапутіна, – повідомляє Еспресо.

Співробітники СБУ навели приклади того, як єпископи Московського патріархату добровільно стають служителями кремлівського режиму на Донбасі.

У 2014 році на Донеччині ченці Свято-Успенської Святогірської лаври розмістили на зворотньому боці ікони Божої матері нову молитву проросійського змісту та роздавали її на Пасхальні свята. У тому ж 2014-му Ігор Гіркін, один із лідерів терористичної організації “ДНР“, разом з іншими бойовиками отримав притулок в одній із церков УПЦ МП Слов’янська, де створив свій батальйон та освятив зброю.

https://www.museum-ukraine.info/?p=8639

“Фактично храми УПЦ МП стали осередками, на які спиралися всі у своїй діяльності проти України”, – підкреслив Удовиченко. Наразі СБУ проводить розслідування діяльності Московського патріархату по всій території України шляхом наукових експертиз, виявлення документів, свідчення людей, які бачили або були учасниками заходів, які здійснювала УПЦ МП.-https://informator.press

“Здійснюється опитування свідків і збирання доказів, досліджується церковна література на предмет наявності маніпулятивних текстів”, – додала Лапутіна. Вона наголосила, що вторгненню Росії в Крим та на Донбас передував великий період латентної агресії і розповсюдження маніпулятивної технології саме у церковній сфері.

Світ побачила книжка «Янелох»

Китай офіційно повідомив про відновлення епідемії коронавірусу

і