Грім не гряне – ледачий не встане

Дмитро Левінський

Як вірно підмітив Ронін aka Кирилл Данильченко, треба було, щоб почалася війна, аби наші люди дізналися, що в нас є армія, жебрацька армія. Де на початок війни були лише радянські автомати, радянські каски, бронежилетів – 1 на 50 бійців, і всього 5% техніки в робочому стані.

І треба було статися пандемії, щоб нарід дізнався, що в нас є медицина. Приблизно в такому ж стані, як була армія на початок 14-го.

І що при всьому бажанні, в держави просто немає грошей, щоб забезпечити хоча б 10-20% нагальних потреб. І при всьому бажанні, неможливо швидко обладнати всім необхідним навіть всього одну Олександрівську лікарню. А вона й так є однією з передових бюджетних лікарень країни.

І що ніяка реформа управління та розподілу бюджетних коштів кількість цих коштів не збільшить.
Що нафіг не було потрібно активістам щось там комусь доводити.
Завжди просто списувати всі факапи на абстрактну владу чи лікарів-вбивць.
Вітаю нарід з прозрінням.

Істинно: грім не гряне – ледачий не встане.

* * *

Це наочний приклад, що жодна “лагідна” реформа не здатна щось змінити в галузі докорінно.

Так, правими є ті, хто казав, що наша медицина має вмерти. Але є одне але – що є мертвим, померти не може.

Державна медицина всі майже 30 років працювала лише на спінальних рефлексах, як та жаба без голови, що лише смикає лапою, коли ту б’ють струмом або занурюють в кислоту.

Як не міняй місцями складові – сума лишається тією ж. За той бюджет, що в нас є, держава може забезпечити або 10-20% всіх лікарень всім необхідним, або забезпечити всі лікарні на 10-20%. Обирайте – лікуватися всім безкоштовно, але на 20 відсотків, або лікуватися безкоштовно та на повну, але всього двадцяти відсоткам населення. Іншого не дано.

Хочете, щоб медицина працювала, будь ласка, або платить податки хоча б в такому об’ємі, як платять хоча б естонці.І не у відсотках, а в абсолютних цифрах, а це не менше ніж 90 євро з носу на місяць лише на медицину.
Або всі медичні послуги мають стати безумовно платними, і крутіться як хочете. Самим бідним – medicare, як у Штатах, але не менш ніж 70% населення – власним коштом. Чи через касу, чи через страховку – неважливо.

Живіть з тим фактом, що держбюджет може забезпечити не більше 20% відсотків потреб галузі.

Автор