Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський став президентом завдяки зусиллям росіян і української олігархії – Волошина (огляд преси)


Володимир Зеленський у виборчому штабі після першого туру голосування на виборах президента України, 31 березня 2019 року
Володимир Зеленський у виборчому штабі після першого туру голосування на виборах президента України, 31 березня 2019 року

Рік тому, 31 березня, в Україні відбувся перший тур президентських виборів, нагадує газета «День». Після цього стало зрозумілим, що народ не хоче займатися державотворенням. Народ хоче дива. Уособленням цього бажання і став президент Зеленський. При цьому вселенський бумеранг, який в національному вимірі приймає традиційну форму граблів, ані його виборцями, ані його конструкторами в розрахунки не брався. Ті, хто закликав не ризикувати, обираючи на ключову посаду в країні дилетанта, опинилися в меншості. Як і ті, хто вимагав від явного фаворита президентської гонки показати свою команду професіоналів. Вони досі вимагають.

За рік в країні припинилося економічне зростання, почався хаос управління, кадровий голод і все це в якийсь момент помножилося на епідемію, про яку всі знали, але ніхто до неї не готувався. Авторка статті Лариса Волошина стверджує, що українська олігархія настільки залежна від російської влади, що тримати їх в рамках може лише той, хто отримав ярлик на правління в Москві.

«Президент Зеленський був обраний за рахунок спільних зусиль росіян та української олігархії. Їм вдалося через підконтрольні собі ЗМІ навіяти народові ілюзію швидкого вирішення глобальних проблем. Але ошуканим виявився і сам президент. Голосування в парламенті за закони, які мали б підтримати українську економіку під час пандемії короновірусу, свідчать, що він не в змозі контролювати навіть власну фракцію. Слабкий президент, відсутність ідеологічно стійкої парламентської влади, сильні олігархи, російський інтерес... Все це ми вже бачили. Україна і досі ходить колами, які для неї намалювали в Кремлі ще на початку 2000-х», – зазначає Волошина.

Висновок, який робить дописувачка через рік після початку нової президентської епохи – російська присутність не тільки в українських владних кабінетах чи гаманцях бізнес-еліт, але й у головах українських виборців тільки збільшується. Про це йдеться в матеріалі «Рік Зеленського…»

Газета «День» коментує нещодавно ухвалені парламентом закони. Видання пише, що на смітник політичної історії новітньої України відправилась ще одна тема, яка багато років ділила українців, на тих, хто «за», і тих, хто «проти». Український парламент повернув українському народу відібране більшовиками право розпоряджатися рідною землею.

Попри те, що проголосований законопроєкт, як запевнюють експерти видання, порятував українців від неминучого дефолту, від ризику лишитися біля розбитого корита, він українців не рятує.

Чи буде доступ до дешевих кредитів? Чи з’явиться середній клас фермерів? Чи будуть створені нові робочі місця? Яким буде виробництво продукції: буде торгівля зерном, чи, як радить Ерік Райнерт, макаронами? Чи побачать українці програму відродження українського села, яке вже багато років переживає демографічну кризу? Що їстимуть українці – своє збіжжя чи імпортоване, бо більш дешеве ГМО? Від відповіді на ці питання залежить, яким шляхом Україна піде на цьому роздоріжжі. Ризиків фатального фіналу в цій історії все ще досить багато, наголошує видання. І дуже важливо уникнути помилок, допущених в інших країнах.

Зрештою ринок – це лише форма, економічна категорія, інструмент, яким українцям треба ще вчитись користуватись, так само, як і демократією. Треба вчитися мові сучасного світу, а головне – політиці національних інтересів. На цьому наголошується в статті «Земля: текст, контекст і підтекст».

Про зростання кількості інфікованих на коронавірус у Росії пише «Україна молода». А ще видання, посилаючись на російські ЗМІ, звертає увагу на можливість зараження вірусом керівником лікарні у Підмосков’ї Денисом Проценком президента Росії Володимира Путіна.

Стало відомо, що лікар Проценко інфікований COVID-19. Зрозуміло, що він заразився від когось із пацієнтів, адже в його лікарні приймають саме хворих на коронавірус. 24 березня Путін відвідував цей медичний заклад і спілкувався з Проценком.

Інкубаційний період COVID-19, за різними дослідженням, може становити від 14 до 27 днів. Людина може заразити іншу і до того, як у неї з'являться симптоми.

Прессекретар Путіна запевнив, що президент здоровий. Однак, як нагадує видання, в адміністрації президента Росії вже є інфіковані коронавірусом співробітники.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG