З точки зору науковця

OSTRAVA, CZECH REPUBLIC - MARCH 18: Laboratory technicians from AGELLAB, headquartered in Vitkovice Hospital, were the first private laboratories in the country to be licensed to test for the presence of coronavirus from the National Institute of Public Health in Ostrava, Czech Republic on 18 March 2020. Up to 250 samples are examined daily. Currently, 464 cases of SARS-CoV-2 (Covid-19) have been officially confirmed in the Czech Republic. ( Lukas Kabon - Anadolu Agency )

Від редакції

Як вже знають наші колеги, ми дуже серйозно відносимося до пандемії вірусу і вважаємо, що саме у цьому випадку краще вдатися до надлишкових заходів, ніж легковажно віднестися до цієї проблеми. Один із нашої редакції –  лікар, тому ми маємо таку точку зору. Однак і та інформація, що є у відкритих джерелах, дозволяє нам дійти до таких же висновків.

І от до нас потроху приєдуються науковці, які досліджують проблему вже з точки зору науки. В даному випадку, автор тексту бажає залишити інкогніто і ми це побажання виконуємо. Далі – його лист, який ми приводимо повністю, за виключенням того, що він вважає недоцільним до публікації.

***

Шановний Авторе!

Ваша пропозиція щодо наукового аналізу статистичних даних про пандемію мене зацікавила тому, що я не знаходив більш-менш достовірний прогноз подальших подій у кожній країні, зокрема для України. Я за фахом чистий природознавець-«технар»: радіофізик, електротехнік, викладач. Зовсім не гуманітарій і не соціолог. Однак науковий метод для різних царин є однаковий. Опираючись на об’єктивні дані (тут статистична інформація Університету Johns Hopkins як найбільш повна), створити математичну модель (функціональні залежності кількості заражених в окремій країні) і за її допомогою передбачити нові властивості об’єкта (спрогнозувати подальший хід розвитку епідемії). Не претендуючи на повноцінний науковий аналіз та застосування математичної моделі у вигляді нормального розподілу Гауса (не сумніваюсь, що медики і соціологи мають значно точніші), тим не менше отримав можливість зробити порівняльний аналіз подій в різних країнах.

Підбираючи масштаби по горизонталі (дата) і по вертикалі (щоденна зміна заражених – жовта крива на графіках) з метою найкращого співпадіння з нормальним розподілом (синя крива) можна спрогнозувати з певною точністю дні максимуму щоденних захворювань (математичне сподівання). На всіх графіках криву нормального розподілу розміщено однаково, що дає можливість зробити порівняльний аналіз ситуації в різних країнах. Масштаб для цих кривих знаходиться справа. Що цікаво, один з параметрів нормального розподілу – дисперсія, майже однаковий для Італії та провінції Хубей в Китаї.

Додатково на графіках наведено криві щоденної кількості заражених (червона крива), кількості загиблих (чорна крива) та кількість вилікуваних (зелена крива). Масштаб для них знаходиться зліва.

Звернув увагу на те, що в Україні кількість вилікуваних ще не перевищує кількості загиблих. А це показує те, що ми ще не контролюємо ситуацію.

Якщо ця інформація Вас зацікавить, можете її вільно використовувати в своїх матеріалах. Також буду її доповнювати даними з інших країн. Поки є те, що встиг обробити.

На сторінці Університету Johns Hopkins вказано, що можна використовувати їхні дані з метою наукового та академічного дослідження. Щоби не були претензії до Вас, вказую на графіках джерело інформації.

18 Comments on "З точки зору науковця"

  1. Очень наглядно. Интересно, чем обусловлен резкий всплеск желтой кривой для Китая уже после прохождения максимума нормального распределения?

    • Географ | 31.03.2020 at 14:33 |

      Сменой методики ьестирования.

  2. https://ourworldindata.org/coronavirus
    Тут також проведена якісна аналітика

  3. РОМАН | 31.03.2020 at 14:07 |

    Наведу посилання, де показано, що ми йдемо приблизно за графіком Іспанії, з затримкою на 3 тижні. https://ibigdan.livejournal.com/24910697.html

    • Sergij | 31.03.2020 at 14:58 |

      У нас не проводиться тестування ” на упередження” , проводяться тільки на “підтвердження” ( і це не всюди можливо ). Те , що хворих тримають “змішано” , приведе до тяжких наслідків . Якщо пройти по Вашій інформації, то в коментарях можна буде знайти підтвердження цьому словами фахівців .

  4. Евгений О. | 31.03.2020 at 15:02 |

    Для адекватного розуміння ситуації, яка, здається, ще не мала аналогів в історії людства, з огляду на сучасні технологічні і комунікаційні можливості, безперечно,важливі погляди великої кількості фахівців.
    Але після сьогоднішнього візиту до одного з торгових центрів, коли побачив, п’ять десятків простесеньких, можна сказати чисто декоративних, масок продаються за ціною близько ДВОХ ТИСЯЧ гривень, мене зацікавив би погляд на ситуацію з боку фахівців з державної безпеки, охорони громадського порядку, протидії корупції, чи тих, чия функція полягала б у протидії мародерству під час надзвичайних подій.
    Звичайно, ринок, він штука об’єктивно існуюча. Закони ринку також є законами.
    Але чи не полягає функція держави, як такої в тому, щоб діяти в якості, того регулятора, що дере гроші з населення начебто задля його, населення, безпеки, в тому числі і у вгамуванні безмежних апетитів різноманітних мерзотників? Адже, перепрошую, власника того торговельного закладу, що продає маски за такою ціною, цілком справедливо було б прирівняти до мародера.
    Але, але, але.
    Велике зелене нещастя сьогодні в нашій країні…
    А може й не зелене, а може й не тільки в нашій…

    • Укроп | 31.03.2020 at 23:57 |

      Після інформації журналістів про спроби продавати в “Епіцентрі” прості маски “ганчірочки” по ціні півтори сотні за штуку, сорок вже здається не такою і страшною ціною? Міністр прийшов до влади начебто наш, нашиють масок…

  5. Исходя из красных експонент наиболее угрожающей ситуация там, где касательная к высшей точке експоненты дает больший угол к оси времени.
    Так, сравнивая с Испанией, начальные ветви близки, но верхняя часть вызывает большие опасения.

  6. Yaroslav | 31.03.2020 at 17:35 |

    Перепрошую, але не за темою:
    занадто часто російськомовні помиляються:
    відносимося – ставимося;
    легковажно віднестися – легковажно поставитися;
    дійти висновків – зробити висновки;
    співпадіння – збіг;
    масштаб кривих знаходиться справа – перебуває праворуч;
    масштаб знаходиться зліва – перебуває ліворуч;

    • Евгений О. | 31.03.2020 at 17:50 |

      Стосовно масштабу, то в даному випадку краще було б вжити замість “перебуває” терміни зображено чи вказано. Можливо…
      Російськомовні, вони таки часто помиляються, що поробиш. Такі вже вони, слабенькі лінгвісти і літератори.
      Але, знаєте, серед українських зброярів світового класу іх так багато, тих російськомовних…І взагалі серед інженерства українського…
      І що з цим робити, просто проблема. Чи не найважливіша на сьогодні. Чи я не правий?

      • “І що з цим робити, просто проблема. Чи не найважливіша на сьогодні. Чи я не правий?” – Звісно ж Ви маєте рацію, шановний Евгений О.! Підримую Ваше висловлювання, а також його другий (та й інші наступні ?) сенс. Особливо, якщо зауважити, що оті російськомовні намагаються спілкуватися українською, шанують (чи може поважають?) її, вивчають та опановують. Та й що вони є більшими патріотами України, ніж деякі персонажі, які спритно балакають (саме так! я навмисно вживаю це слово!) українською, але їхні справи доводять зовсім зворотнє.
        Пане Yaroslav, Вам велика подяка (і це без гумору та сарказму) за науку! Ми (російськомовні патріоти України) дійсно намагаємось удосконалювати своє знання української мови і такі зауваження цьому дуже допомогають. Додам лише, що цей ресурс – не дуже влучне місце для мовних диспутів.

    • Сергій-Львів | 31.03.2020 at 20:31 |

      Ото вже лінгвісти 🙂 :
      перебуває праворуч людина, а шкала розміщується, до прикладу. Якщо Ви хочете її знайти, то вона Вами знаходиться чи Ви її знаходите праворуч. Тут не стаття в академічному науковому журналі, а відображення певною мірою розмовної мови. Чи будемо перетря(а)хувати літературні твори майстрів слова, особливо діалоги.

  7. Ясно видящий | 31.03.2020 at 17:45 |

    Науковці: “… в склад генома коронавіруса входіть частіна геному вірусу імунодефіциту людини”. (На цій основі розроблено протокол лікування хворих на коронавірус, затверджений на рівні МинОхороні здоров”я) Де і колі (в якій лабораторії) воні об”єдналісь? Чи я чогось таки не розумию ?

    • Евгений О. | 31.03.2020 at 17:57 |

      Шимпанзе взагалі генетично дуже близькі людям.
      А про оту лабораторію, кажуть, ще Дарвін говорив.
      Мікробіологічна зараза, вона взагалі так швидко може змінюватись, що куди там тій еволюції, що дзьюбики у пташок по островах до місцевих умов адаптувала.
      Але в цьому світі можливо що завгодно…

      • Ясно видящий | 31.03.2020 at 18:08 |

        Зрозумів.
        З точки зору науки: “Мийте руки перед… і зад”

        • Евгений О. | 31.03.2020 at 18:13 |

          Для нашого повсякденного вжитку абсолютно точно.
          Я, чесно кажучи, так і роблю. Навіть дома забезпечив технічно таку можливість.
          Виявилось дуже корисно.

  8. Martin | 01.04.2020 at 09:26 |

    Моделювання це правильно й корисно.
    Але ці моделі будуються на менш 3000, про що пихато заявляє КМУ, виконаних тестів на всю країну. Тоб-то по Україні адекватність моделей реальності ніяка.
    (ОМАНливі екпрес-тести від китайської “біоізі біотехноложі” тільки погіршують цю адекватність. Інші країни відмовляються від використання цих тестів, хоч і теж купили.).

    • Martin | 01.04.2020 at 10:08 |

      На мою думку. Отримати більш адекватну модель епідемії в Україні тими засобами що застосовані можна з залученням методів соціології. Ми ж робимо, і віримо, рейтингам та екзітполам? Так от, зробити таку ж вибірку, 2000-3000 як і при соцопросі, та привести її повне лабораторне тестування на вірус, дало б більш адекватну модель ніж все, що будується на результатах тестів зепутангів та важких (явних) випадках захворювання.

Comments are closed.