Насправді безсмертний твір Толстого перекладають невірно. Це не «війна і мир», а «війна і світ». Тобто, як я розумію, бородатий письменник хотів проаналізувати стосунки світу з війною.

Рано чи пізно з'явиться і об'ємна праця про людство, яке боролось з пандеміїєю коронавірусу.

А описувати є що.

Хоча би те, як справляються з епідемією різні країни світу.

От запитає вас дитина, чим демократія відрізняється від тоталітаризму – приводьте приклад пандемії.

Все пішло з Китаю. Країна унікальна, адже ми звикли, що тоталітаризм – синонім бідності, а тут ця закономірність дала збій. Хоча… Все не так однозначно.

В Китаї число жертв очевидно значно применшують, брехня і маніпуляції сприяли поширенню зарази уже по всьому світі.

Якщо якийсь народ починає вірити в свою особливість – чекай біди. Так уже сталося з німцями, японцями, євреями…

Китай теж іде своїм шляхом і не зважає на інший світ. Китайцям плювати на те, що їх Мао – найбільший вбивця за всю історію людства (причому знищував своїх), вони найбільше забруднюють атмосферу, голодні часи позаду, а вони продовжують жерти кажанів, кашель лікують частинами тіла рідких тварин. Вірус трохи притупив китайську економічну ейфорію, але якщо світ і далі дивитиметься на їх зухвалість крізь пальці – віруси будуть виникати знову і знову.

Інші тоталітарні, або ж напівтоталітарні країни обрали тактику замовчування. В Північній Кореї вірусу немає, в Білорусі вірусу немає, у Венесуела вірусу немає. У Росії є, але все нормально. Людських життів не рахуємо, отже і карантин не потрібен. В Ірані, щоправда, жертв багато.

Західна Європа. Тут спрацював фактор ситості. Ну не може у нас, таких благополучних, бути біди, не може… Ця безпечність і зіграла злий жарт, насамперед з Італією та Іспанію.

Дві країни стоять уособлено – у Британії та Швеції вирішили жорстких мір не запроваджувати. І якщо Борис здався на милість паніки, шведи і далі гнуть свою лінію. Що ж, життя покаже хто був правий… або смерть.

США зараз розплачуються за самовпевненість наддержави. Мовляв, немає виклику який би нам не був по зубам. В підсумку штати лідирують по кількості хворих.

Як реагує на пандемію релігійний світ? На диво, досить спокійно. Звичайно, час від часу вилазять всілякі пророки та святі отці, кроплять вулиці святою водою, але масовості немає. Тут на бога надійся та й сам.. Тим більше серед загиблих є й священики.

Щодо України.

Нам вперше допомагає наша недружність і наше вічне «моя хата скраю». Нарешті ця риса, загалом ганебна, нам знадобилась.

Шоу продовжується. Вдягаймо маски та діставаймо консервацію.