Доступність посилання

ТОП новини

Чи можуть українські військові лишитись без харчів через карантин?


Обід на позиції українських військових під териконом біля н/п Золоте-4
Обід на позиції українських військових під териконом біля н/п Золоте-4

Коронавірус –​ чи провал реформи харчування Збройних сил? Чи дійсно з дня на день українські військові можуть відчути проблеми з продовольством, а обласні адміністрації - тягар харчового забезпечення військових частин за власний рахунок? Це питання виникло через лист заступниці голови Офісу президента, у якому вона просить ОДА бути готовими допомогти війську з харчами. Чому так сталось, і яку роль у цьому відіграє пандемія?

Заступниця голови Офісу президента України Анна Коваленко спеціальним листом звернулися до голів облдержадміністрацій та Київської міської держадміністрації з проханням бути готовими організувати харчування військових частин. Це пояснюється коронавірусом - а точніше, тим, що через епідемію вчасно не підписані договори на постачання продуктів на аутсорсі. Зазначається, що ОДА мають робити це на безоплатній основі починаючи з 25 березня 2020 року.

На перший погляд, проблеми з харчовим забезпеченням ЗСУ від підрядників можуть виглядати і природно. З огляду на карантинні заходи по всій Україні та за її межами, виникають проблеми з логістикою та теоретично можливий продовольчий дефіцит. І стабільна робота постачальників харчування для більше ніж двохсоттисячного українського війська може бути під загрозою.

Ще на засіданні Кабінету міністрів 18 березня перший заступник міністра оборони України Іван Руснак заявляв, що Верховна Рада України має ухвалити зміни до Держбюджету на 2020 рік, які мають дозволити забезпечити харчування військовослужбовців. За словами Руснака, загроза виникла «в результаті відмови переможців торгів надавати послуги харчування, посилаючись на форс мажорні обставини, пов’язані з введенням обмежень по заходах щодо протидії коронавірусу».

Зараз у Міністерстві оборони просять продовжити контракти з 2019 року - щоб харчі постачали ті ж фірми, що і торік. Руснак каже, що переможці цьогорічного конкурсу (він відбувся у лютому) не можуть виконати зобов’язання через карантин.

Проте, чому старі постачальники, незважаючи на коронавірус, можуть забезпечувати ЗСУ продовольством? Наскільки нормальною є ситуація, коли витрати на харчове забезпечення військових покладають на обласні адміністрації?

Не постачальники, а Генштаб зриває харчування –​ волонтер

За словами волонтерки і колишньої керівниці Проєктного офісу реформ Міноборони Діани Петрені, у листі до обласних адміністрацій важливим моментом є те, що йдеться саме про допомогу частинам, які забезпечуються послугами харчування на умовах старої системи аутсорсу. Зараз армія переходить на нову схему харчування за стандартами НАТО: замість забезпечення на аутсорсі військові частини найматимуть собі кухарів, які готуватимуть у десятки разів різноманітніше меню. Проте на цю систему перешла зараза лише частина армії.

Підрядники не хочуть займатися поставками без договору


«Минулого року вже було все готове для переходу всіх Збройних сил на нову систему харчування. Але чомусь у грудні 2019 року процес зупинився. Чому так сталося - незрозуміло. І виникає ситуація, коли після проведеного тендеру та визначення переможців для поставки харчування для військових частини з ними не укладають договори через те, що, наприклад, Генеральним штабом не введені у штат люди, які мають займатися приготуванням їжі, прибиранням і подібним. Звісно, підрядники не хочуть займатися поставками без договору», – каже вона.

За словами Петрені, у 106 військових частинах, де вже діє нова система харчового забезпечення, такої проблеми не виникло. Отже «форс-мажор», на який посилаються в Офісі президента, міг виникнути не через пандемію COVID-19 та карантин в Україні.


Натомість у Міністерстві оборони переконують, що про жоден зрив харчування Збройних Сил України не йдеться. За словами заступника Міністра оборони Олексія Марценюка, ще 16 березня мала місце непроста ситуація, коли компанія-переможець торгів по закупівлі послуги організації харчування для небойових частин Збройних Сил відмовилась укладати відповідні договори, посилаючись на пандемію коронавірусу, в тому числі. Проте було досягнуто домовленостей з діючими постачальниками харчування у згадані військові частини щодо продовження постачання. На яких саме умовах має здійснюватися це постачання, у Міністерстві оборони не уточнюють. А потреби харчувати військовослужбовців силами місцевих органів виконавчої влади,за словами Марценюка, немає.

Офіс Зеленського насправді хоче волонтерської допомоги

Джерела Радіо Свобода в одній з обладміністрацій пояснили, що в листі від Офісу президента мається на увазі домовленість голів адміністрацій з місцевим бізнесом про забезпечення військових частин харчами як «волонтерською допомогою».

Ще на початку заходів, пов’язаних із протидії поширенню COVID-19, президент України Володимир Зеленський збирав в Офісі президента представників великого бізнесу та вимагав від них надати максимальну допомогу. Пізніше міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець звернувся до українського бізнесу із закликом надати посильну допомогу для протидії пандемії COVID-19.

Радник президента України у 2005-2007 роках Тарас Стецьків каже, що керівництво держави і раніше зверталося до бізнесу задля вирішення складних питань, але коли це стосується забезпечення функціонування війська, це є неприпустимим.

Невже за 10 місяців ніхто не доповів президенту, що є проблеми?


«З постачанням армії можна було розібратися і раніше. Те, що через офіс президента пропонують місцевий бізнес залучити до забезпечення функціонування армії, свідчить про неспроможність центральної влади і держави забезпечити базові потреби країни у безпеці. Невже за 10 місяців ніхто не доповів президенту, що існують такі проблеми? Звісно, бізнесмени допоможуть, і волонтери допоможуть, і прості люди допоможуть, але це свідчення некомпетентності керівництва», – вважає він.

Проблема в організації процесів, а не у дефіциті продуктів - Лісітса

На переконання президента Українського клубу аграрного бізнесу Алекса Ліссітси, в Україні на тлі карантину зараз немає проблем з продуктами харчування, отже і з забезпеченням військових проблем бути не повинно й без допомоги бізнесу. Інша справа – організація процесів та бачення вирішення проблем з Києва.

Проблема в організації процесів, а не у дефіциті продуктів


«Як можуть, підприємці допомагають. Наприклад, ми сьогодні з колегами-бізнесменами Чернігівщини передали лабораторії обладнання для кінцевого визначення, є у людини коронавірус чи немає. Ми спілкувалися з колегами, яким чином може бізнес реально допомогти. Мені здається, у центральних органах влади немає розуміння, що відбувається у регіонах. З приводу харчування військових, незрозуміло, як може бути проблема із забезпечення, коли Україна повністю забезпечена продовольством для повноцінного раціону людини. Те, що можуть бути проблеми з цим, - штучне нагнітання ситуації. Отже, тут проблема в організації процесів, а не у дефіциті продуктів харчування», – каже Ліссітса.

З цим погоджується військовий волонтер і співробітник фонду «Повернись живим» Андрій Римарук. На його думку, об’єктивних причин, які б призвели до перебоїв з харчуванням військових, у тому числі, на передовій, – немає.

Щоби Збройні сили залишились без харчування, ситуація має стати вкрай критичною


«Бувають проблеми, коли частини при переході з однієї системи харчування на іншу не отримали йогурт чи сік, але такого, щоби військовослужбовці не отримували харчового забезпечення за основними продуктами і нормами – такого немає, і передумов цьому немає, адже немає проблем з продовольством в Україні. А по деяких статтях, як відомо, ми займаємо лідируючі місця у світі. Для того, щоби Збройні сили залишились без харчування через коронавірус, ситуація має стати вкрай критичною», – пояснює Римарук.

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко у коментарі Радіо Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода) заявив, що зараз необхідності у допомозі від ОДА в Донецькій області немає: військові забезпечені. Але у разі неможливості підвозу продуктів, обласна влада готова долучитися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG