Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Зеленського з олігархами продемонструвала слабкість його влади (огляд преси)


Комбіновано фото. Зліва направо: Ігор Коломойський, Володимир Зеленський, Рінат Ахметов
Комбіновано фото. Зліва направо: Ігор Коломойський, Володимир Зеленський, Рінат Ахметов

Володимир Зеленський попросив олігархів допомогти у боротьбі з коронавірусом. Розподілили – хто якій області допомагає. Однак, як зазначає «Газета по-українськи», це аж ніяк не нагадує благодійність. Олігархи точно щось попросять у Зеленського натомість. Може, не зараз. А коли знадобиться, нагадають про борг, переконує експерт видання філософ Сергій Дацюк. Він вважає, що найближчі два роки стоятиме питання виживання. Влада некомпетентна й не розуміє, що відбувається – що соромно мати таких феодалів, що світ давно пішов далі. Країна, де олігархи отримують надприбутки – в Україні не загроза, а звичайний стан.

Інший експерт газети, блогер Роман Сініцин стверджує, що Київ не контролює регіони, вони віддані на відкуп місцевим елітам. Президент подібними зборами олігархів легалізує цю систему. Фактично держава визнає своє безсилля. Олігархи не дурні. Вони щось матимуть за свою допомогу взамін. Це можуть бути об’єкти під приватизацію, преференції, кадрові призначення. Ніхто просто так грошей не дає, переконаний експерт.

Та окремі особистості й їхні бізнес-структури краще б заплатили у бюджет податки. У Коломойського котрий рік тягнуться суди по державному підприємству «Украерорух». Йому МАУ винна понад мільярд гривень.

Ахметов дарує «швидкі допомоги» і пожертвує 2–3 мільйони доларів у фонд боротьби з коронавірусом. А його ДТЕК винен за газ 1,6 мільярда гривень (це борг компанії за газ, який вона відбирає для виробництва тепла й електроенергії на Луганській ТЕС).

Це показує слабкість центральної влади. Система смотрящих була при Януковичі і за Порошенка її не зруйнували. А тепер Зеленський фактично легалізує їх. Про це йдеться в статті «Держава визнає своє безсилля. Ніхто просто так грошей не дає».

Треба якнайшвидше домовитися про кредит Міжнародного валютного фонду, інакше на Україну чекає дефолт, переконує в тижневику «Країна» економіст Гліб Вишлінський. Він вважає, що, незалежно від того, наскільки постраждає бізнес від карантину, Україна вже не здатна профінансувати дефіцит бюджету і не може розрахуватися з боргами.

А щоб отримати кредит МВФ, потрібно виконати дві умови. Закон про неможливість повернення збанкрутілих банків попереднім власникам і закон про продаж земель сільськогосподарського призначення. Ухвалення цих законів стане свідченням, що влада готова йти шляхом деолігархізації та справедливої державної політики. Програми Фонду, що була запланована на на 5,5 мільярда доларів, на таку кризову ситуацію не вистачить. Однак МВФ готовий переглядати обсяги фінансування і збільшувати кількість траншів.

«Пандемія поставить під сумнів існування багатьох держав» – у публікації під такою назвою експерт тижневика «Країна» інфекціоніст Вадим Арістов припускає, що в Україні сьогодні є майже 2400 заражених коронавірусом. Офіційна статистика завжди наводить нижчі дані, бо відстає від реальності. Люди заражаються в один день, а діагностують їх по факту звернень і накопичення маркерів вірусу. Так було при закритті Уханя, коли говорили про 400 хворих, а їх насправді було 2,5 тисячі. Автор звертає увагу на те, що в Україні не було тест-систем. За його словами, більшість смертей від коронавірусу записують в інші причини.

Допомоги немає звідки чекати, бо коронавірус торкнувся всіх держав. Немає ніде у світі такої медичної системи, що була б ідеально готовою, зазначає лікар.

У китайських госпіталях заготовляли плазму людей, які одужали після коронавірусу. Там є антитіла. Однак є питання, наскільки такі обсяги можливі в демократичній країні. У Китаї кілька днів немає нових випадків. Та це не назавжди. Вони або з’являться, або про них не розголошують для покращення іміджу супердержави. Країна з контрольованою епідемією вже може претендувати на лідерство в геополітичних питаннях.

Дописувач газети «День» професор з Москви Борис Соколов переконаний, що Росія зменшує реальну кількість заражених на коронавірус. Цифри трохи дивні. Епідемія лютує вже третій місяць. За цей час, здається, можна було проаналізувати динаміку захворювань і смертність, і визначити, до якого типу ближче розвиток епідемії в Росії.

Якщо виходити з офіційної статистики, то Росія зараз перебуває у відносно сприятливих умовах. Однак, на думку дописувача, і головлікаря Проценко, і президент Путін щось знають про реальний стан справ в Росії з коронавірусом, але перед телекамерами вдають, що нічого ще не вирішено і все може скінчитися благополучно. Зараз немає впевненості, чи володіє російська влада різних рівнів реальною картиною розвитку епідемії в країні, і чи мають розроблений план боротьби з нею або діють шляхом імпровізацій. Докладніше йдеться в матеріалі «Росія: «азіатський» або «іспанський» тип covid-19?»

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG