$39.58 €42.26
menu closed
menu open
weather +9 Київ

Ердоган повідомив про знищення в Сирії восьми російських ЗРК "Панцир"

Ердоган повідомив про знищення в Сирії восьми російських ЗРК "Панцир" Ердоган відвідав Брюссель, де зустрічався з керівниками ЄС
Фото: ЕРА

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив про знищення в сирійській провінції Ідліб восьми зенітних ракетних комплексів "Панцир" російського виробництва. Про це він розповів журналістам дорогою із Брюсселя, де проводив переговори з керівництвом Європейського союзу й НАТО, інформує телеканал NTV.

За твердженням Ердогана, комплекси було ліквідовано в результаті атаки безпілотних апаратів. Знищено "дуже дорогі і важливі системи" сирійської протиповітряної оборони, підкреслив президент.

Він висловив задоволення тим, що набув чинності та діє тимчасовий режим припинення вогню в Ідлібі, і не відкинув, що перемир'я стане постійним.

У лютому 2020 року активізувалися бойові дії у провінції Ідліб, де перебувають турецькі військові. 27 лютого внаслідок удару по Ідлібу загинули 34 турецькі військові, 36 дістали поранення.

У міністерстві оборони РФ заявили, що турецькі військовослужбовці "перебували в бойових порядках терористичних формувань", і відкинули свою причетність до удару. У міністерстві оборони Туреччини відповіли, що росіяни перед атакою знали про розташування турецьких військових в Ідлібі і що в цьому районі не було озброєних угруповань сирійської опозиції.

У Туреччині пообіцяли "багаторазову відповідь" на атаку. 1 березня Туреччина оголосила про початок військової операції "Весняний щит" у Сирії.

За повідомленнями ЗМІ, основні втрати сирійським військам завдавали "рої дронів" – масовані нальоти турецьких безпілотників, які атакували військові бази, хімічні склади й об'єкти сирійської системи протиракетної оборони.

Президент Росії Володимир Путін і Ердоган 5 березня погодили спільний меморандум щодо врегулювання конфлікту в Сирії, який передбачає припинення з 6 березня вогню вздовж усієї лінії зіткнення в Ідлібі.