І до новин інфраструктури

Володимир Омелян

Проект «Велике Будівництво», яке повинно було стартувати 1 березня.
Але не стартуватиме.
І ось чому.

Укравтодором оголошено тендерів лише на 15 млрд грн. Оголошено – це не проведено, не визначено переможців, переможці не перевезли техніку і матеріали (дивно, якщо вони одразу будуть) до місця будівництва. Тобто роботи в рамках цих тендерів розпочнуться лише влітку, в кращому випадку.
З 1 березня стартуватимуть роботи переважно лише за проведеними нами тендерами у 2019 році. Це загалом по державі десь 15-20 млрд грн.
Отже, 20 + 15 = 35. Дорожній фонд цього року, нагадаю, десь близько 60 млрд грн. В реальності менше, бо гривня зміцніла, а основне джерело наповнення ДФ – акцизи за пальне, які обраховують в валюті.

Додатково на дороги мало бути скеровано 19,5 млрд грн за рахунок зовнішніх запозичень під держгарантії і кредитів українських банків. Окрім того, що це додатковий тягар для ДФ у наступні роки з обслуговування нового боргу, після цього треба проводити нові тендери. І це якщо готова проектно-кошторисна документація (скільки виділили на це коштів? Краще навіть не питайте!). До речі, лише сьогодні Уряд затвердив Порядок залучення таких кредитних коштів для Укравтодору. Тобто фізично роботи почнуться кінець літа – початок осені. В кращому випадку…

Про обіцяні гроші з перемоги над Газпромом у сумі 35 млрд грн поки ніхто і не згадує. І це не дивно: в державному бюджеті за перші два місяці вже дірка під 40 млрд грн. Тут аби Дорожній фонд зберегти, щоб його не зменшили, і традиційно не пустили інфраструктурні кошти на соціалку: пенсії, зарплати, стипендії.

Пам’ятаєте гучний тендер з будівництва мосту в Запоріжжі на 12 МЛРД грн, який щасливо виграла Онур?
Так от, сьогодні Уряд затвердив програму відбудови мостів в Україні у 2020 році. На всю державу і всі мости – 500 МЛН грн 🤦‍♂️😂

Про гучний піар зі стратегічними дорогами М-14 (Одеса-Мелітополь-Новоазовськ) і Н-07 Київ-Суми-Юнаківка навіть соромно згадувати: 90 і 400 млн грн відповідно. Вартість капбудівництва 1 км дороги І категорії – орієнтовно 20-25 млн грн, і це якщо без штучних споруд. Скільки набудуємо за ці гроші?!

Підсумовуючи.
107 млрд грн і 4000-6500 км доріг у 2020 році – не буде.
І це дуже прикро. Бо обіцяли відремонтувати всі 170 000 км, а в результаті не спроможні зробити навіть 3% від цього.

Я би не тігіпків шукав, а думав, як «главнаму стратєгу» по-тихому написати заяву зі словами: звиняйте, нє шмог.
Поки ще цю заяву спокійно готові прийняти.

П.С.

«– Вы же понимаете, васюкинские индивидуумы, что я мог бы вас поодиночке утопить, но я дарую вам жизнь. Живите, граждане! Только, ради создателя, не играйте в шахматы! Вы же просто не умеете играть! Эх вы, пижоны, пижоны!.. Едем, Ипполит Матвеевич, дальше! Прощайте, одноглазые любители! Боюсь, что Васюки центром мироздания не станут! Я не думаю, чтобы мастера шахмат приехали бы к таким дуракам, как вы, даже если бы я их об этом просил! Прощайте, любители сильных шахматных ощущений! Да здравствует клуб четырех лошадей!»

* * *

Ну, і на завершення про дороги.

Влада здатна сказати чітко, так все ж таки скільки коштів буде виділено в 2020 на дорожню мережу України?

Впродовж двох останніх тижнів Президент/Прем’єр-міністр/Міністр інфраструктури/Керівник Укравтодору заявляють цілком різні цифри: 107 млрд, 86 млрд, 75 млрд.

Це мені нагадує, як голосували державний бюджет на 2020 рік, і профільні чиновники ніяк не могли розібратися: в Дорожньому фонді 74 млрд чи 66 млрд? А в підсумку виявиться, що там менше 60 млрд…

Такий самий бардак з кількістю запланованих до ремонту кілометрів: 4000, 6500, 5073. Остання з піврічного звіту Кабміну про свою «роботу».
Яка з них вірна?

Президент традиційно називає 4000 км, запланованих до ремонту, – 4000 доріг. Але йому можна плутати, вже всі звикли, що він ні в чому не розбирається.

Але чи влада розуміє, що інфраструктура і дорожнє будівництво вимагають планування, системності та стабільності?!
Без цього будівельний сезон буде зірвано!

Автор