Проблеми України почалися із підписання Єрмаком домовленостей з Сурковим, - Піонтковський

Зовнішньополітичний курс України наразі визначається протоколом, укладеним керівником Офісу президента України Андрієм Єрмаком і тепер вже колишнім помічником президента Росії Владиславом Сурковим

Про це політичний аналітик Андрій Піонтковський (Вашингтон, США) заявив в ефірі програми "Студія Захід" з Антоном Борковським на телеканалі Еспресо.TV.

"Всі проблеми України почалися з 12 липня 2019 року, коли він (Єрмак - ред.) підписав з Сурковим протокол, де Україна вперше взяла на себе зобов'язання змінювати Конституцію, приймати формулу Штайнмаєра, рухатися до приєднання до ОРДЛО", - заявив він.

Ці зобов'язання, за даними Піонтковського, мають бути виконані українською стороною до 9 травня цього року.

"Один з подарунків до путінського святкування "Побєдобесія" - це повна капітуляція України, яка намічається на квітень. Від Єрмака і Зеленського чекають виконання їхніх так званих зобов'язань, які не мають абсолютно ніякого відношення до Мінської угоди", - зазначив політолог.

Читайте такожНовий голова Офісу президента Зеленського. 10 фактів із життя Андрія Єрмака

Він окремо наголосив, що мова йде не про Мінські угоди, а про протокол Єрмака-Суркова.

"Досить повторювати цю брехню, що вони змушені виконувати якісь Мінські угоди, які не вигідні Україні. Про це голосно казали на Раді Безпеки ООН 18 лютого і серед західних країн не було ані найменшого докору. Навіть серед тих країн, які виступали формально-відсторонено, не було ані найменшого докору на адресу України. Тому це міф, що влада змушена виконувати якісь не вигідні їй Мінські угоди. Влада виконує протокол, підписаний Єрмаком 12 липня і освячений підписом президента України 9 грудня в Парижі. Ось корінь проблем України", - звернув увагу аналітик.

Також Піонтковський розкрив деталі того, що за його словами, тоді насправді сталося в Парижі, і які це має наслідки.

"Зеленського змусили дати обіцянку, що є рівносильною капітуляції. Яка не випливає з жодних попередніх документів. Він намагається, хлопчик намагається виконати цю обіцянку. Але не все вдається. Є все ж таки опір громадянського суспільства. Тому тепер (почалася - ред.) друга акція - його з обуренням звинувачують в порушенні зобов'язань, в порушенні угод й відсутності здатності домовлятися, підіймають рівень військового протистояння. І закінчитися може дуже серйозною військовою акцією. Адже не випадково в грудні так звана "ДНР" ввела в свою «конституцію», що її межами є кордони Донецької області", - підсумував політолог.