Сьогодні, 24 лютого, Центр Разумкова оприлюднив нові соціологічні дані про рейтинги партій і політичних лідерів. Опитування проходило з 13 по 17 лютого 2020 року. Порівняв результати соцдослідження із результатами голосування на останніх президентських і парламентських виборах. Також зробив кілька висновків.

У другому турі президентських виборів чимало громадян голосують не «за», а «проти». Або ж голосують за одного з кандидатів, які залишилися, а не за «свого кандидата», за якого голосували у першому турі. Тому для об'єктивності порівнювати із соціологічними даними ватро результати першого туру президентських виборів, який пройшов 31 березня 2019 року.

Результати голосування у першому турі виборів президента України були наступні:

Володимир Зеленський – 30,24%

Петро Порошенко – 15,95%

Юлія Тимошенко – 13,4%

Юрій Бойко – 11,67%

Президентські рейтинги цих самих чотирьох політиків, які оприлюднив Центр Разумкова. Наводимо результати опитування серед респондентів, які готові голосувати і визначилися з вибором:

Володимир Зеленський – 40,1%

Юрій Бойко – 15,3%

Петро Порошенко – 13,5%

Юлія Тимошенко – 10,2%

Висновки:

1.Наразі немає підстав говорити, що опозиційні лідери набирають популярність, а Володимир Зеленський втрачає її, оскільки рейтинги Порошенка і Тимошенко з моменту першого туру президентських виборів дещо впали.

2.Суттєво зріс (більше ніж на 3%) рейтинг хіба що Юрія Бойка. Причини може бути дві: 1) частина проросійського електорату відвернулася від Зеленського; б) серед проросійських політиків у Бойка немає достойних конкурентів, які могли б претендувати на його рейтинг.

Результати виборів до Верховної Ради, які пройшли 21 липня 2019 року, виглядали наступним чином:

«Слуга народу» — 43,16%

«Опозиційна платформа – За життя» — 13,05%

ВО «Батьківщина» — 8,18%

«Європейська солідарність» — 8,10%

Результати останнього дослідження Центру Разумкова показали, що рейтинги згаданих парламентських партій наступні:

«Слуга народу» — 36,4%

«Опозиційна платформа – За життя» — 15,3%

«Європейська солідарність» — 12,6%

ВО «Батьківщина» — 10,3%

Висновки:

1.Пропрезидентська партія «Слуга народу» втрачає довіру українських виборців.

2.Якщо про опозиційних політичних лідерів не можна сказати, що вони набирають популярність, то у випадку з опозиційними парламентськими партіями ситуація дещо інша. Як бачимо, рейтинг одразу трьох опозиційних партій, які мають представництво у чинній ВРУ, зріс у порівнянні з липнем минулого року.

3.Сумарний рейтинг «ОПЗЖ», «ЄС» і «Батьківщини» за останні сім місяців зріс з 29,33% до 38,2%, та майже на 2% вищий за поточний рейтинг «СН». Тобто, якби парламентські вибори проходили в середині лютого, коли Центр Разумкова проводив опитування, то «Слуга народу» втратила б монобільшість у новому парламенті.