Вони усе це роблять не тому, що дуже хитрі

Віктор Литовченко

Останнім часом найпопулярнішим поясненням якоїсь чергової лажі (частота і масштаб яких невпинно наростають) є «Вони це все роблять, аби відволікти нашу увагу від…» і далі йде якась простенька схема, запущена хитрими владними майстрами багатоходовок. Давайте я вас зараз заспокою. Вони усе це роблять не тому, що дуже хитрі. А якраз навпаки. Тому що дуже тупі, примітивні, неоковирні, неповороткі, інфантильні та без мінімального запасу життєвого досвіду. Вони один простенький крок не можуть без промаху ступити, а ви їх іще в мудрих, розбитих на прогнозовані ходи, кроках підозрюєте.

А роблять вони усе настільки погано і невпопад тому, що нічого іншого вони робити неспроможні за природою своєю. Вони, напевне, що не хочуть доводити кожен свій рух до таких трешевих скандалів. Але в їх звуженому колі механічного сприйняття дійсності немає розмаху для дорослих вольових рішень.

Вони не можуть написати хороший закон, бо більшість із них з горем пополам володіє основами правопису.
Вони не можуть вибудувати ефективну податкову систему, бо у більшості з них гроші з’являлись, коли мама на морозиво їх давала.
Вони здуру втіхаря їдуть в Оман, бо ще вчора змитись від дорослих до друга на дачу було по-пацанячому круто.
Вони несуть ахінею в розмовах з Трампом, бо їм нічого говорити Трампу, для них достатньо самого факту, що дорослий дядя з телевізора говорить з ним на людях типу на рівних.
Вони добиваються зустрічі з Путіним просто в якості автографу.
Вони невпопад хамлять місцевим царькам, бо їм подобається хамити дорослим, коли їм за це нічого не буде.
Вони призначають на державні пости пустопорожніх людей, бо уявлення не мають, яких іще людей туди треба призначати. А ці хоть понятні якісь і в туфель ноччу не насцуть (і, кстаті, а чо там постійно мокро?).

Це примітивні люди з максимально примітивними приземленими рефлексами.
Це дворова шпана, яка все життя грала в футбол на асфальті з намальованими на цегляній стіні воротами, а тут волею фарту життя виперло їх на Уемблі. І там уже ті, хто ще вчора орав на Мессі в телевізор за його кривоногість, з подивом для себе дивляться, як м’яч за найменшого з ним контакту відлітає від ноги як куля. У непрогнозований бік. А часто до ноги навіть не долітає і десь дівається дорогою.

Тому усе, що ви бачите у їх виконанні – це поведінка переляканого чайника, який вперше сів за кермо автомобіля і там уже виявив, що навички водіння велосипеда тут навряд чи знадобляться. А їхати треба… І бажано вперед… І бажано, аби не розтрощити автомобіля. Та фіг з ним, тим автомобілем – самому б уже шию не звернути. І сам чайник у тому не винен, що воно не їдеться – там винні усі інші: боковий вітер, незручні педалі, негорючий бензин, конструктор сидіння, попередній водій і жаби у ставку, які сильно квакають і відволікають.

Тому не чекайте від них серйозних державницьких рішень. Вони просто навіть не здогадуються, що то взагалі таке. І вони у них якщо і виходитимуть, то чисто випадково. Коли руки знову не слухатимуться голови, яка задумала щось інше.

Ну і єдине, що може ненадовго перебивати факапи такої влади, це ще більші факапи нашого народу. Який в якості такого факапу собі таку владу власними руками якось і обрав. І не чекайте, що він колись навіть сам собі у цьому зізнається. Єдине, що може кардинально змінити ситуацію, коли народ абсолютно випадково помилиться на наступних виборах і в черговий раз обере собі не тих, кого хотів.

Ну і найголовніше, чого точно не треба боятись, що «вони хитро зливають нас рашці». Хто? Оці партачі? Хитро? Та вони навіть якщо поставлять собі таку мету, то налажають по факту так, що ми абсолютно неочікувано для них і для себе в НАТО та ЄС вступимо.

Автор