Доступність посилання

ТОП новини

Придністровський олігарх-сепаратист обзавівся в Україні численним майном та угіддями – «Схеми»


Віктор Гушан – власник найбільшої бізнесової групи «Шериф» у невизнаній «Придністровській Молдовській республіці» («ПМР»), що перебуває під контролем Росії
Віктор Гушан – власник найбільшої бізнесової групи «Шериф» у невизнаній «Придністровській Молдовській республіці» («ПМР»), що перебуває під контролем Росії

Впливовий олігарх Віктор Гушан, власник найбільшої бізнесової групи «Шериф» у невизнаній «Придністровській Молдовській республіці» («ПМР»), що перебуває під контролем Росії, обзавівся в Україні численною елітною нерухомістю, земельними угіддями та має українське громадянство. Майно впливового придністровського бізнесмена в Одеській області та під Києвом розшукали журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший»), йдеться у спеціальному репортажі-розслідуванні «Таємні українські угіддя олігарха-сепаратиста з «ПМР».

Знімальна група знайшла літню резиденцію Віктора Гушана – у місті Вилкове Одеської області. Там журналісти побачили кілька маєтків та земельні ділянки придністровського олігарха. У районі затону Базарчук – ділянки річки Дунай – придністровський олігарх оселився в маєтку на 600 квадратів.

На площі в 6 тисяч квадратних метрів також розташовані два причали, кілька будівель охорони, човни, сад, виноградники, альтанка та будиночок для гостей.

Окрім того, на території також стоїть вишка, яка, за словами охоронця, належить українській телекомунікаційній компанії «Інтертелеком». Саме цю адресу у Вилковому Віктор Гушан вказував раніше як кінцевий бенефіціар «Інтертелекому» – він був серед її засновників ще кілька років тому, але вийшов після того, як СБУ провела в компанії обшуки в межах провадження, відкритого за трьома статтями, серед яких «державна зрада».

«За версією слідчих, менеджмент компанії міг передавати російським спецслужбам дані про українських абонентів, а також не переставав працювати в анексованому Криму, що є порушенням законодавства», – зазначають журналісти.

Охоронець, з яким вдалось поспілкуватись «Схемам», підтвердив, що придністровський олігарх регулярно приїжджає у Вилкове: «Раз на тиждень, два рази на тиждень. Приїжджає, відпочиває та їде».

Крім того, на місці журналісти виявили, що поліція з літа 2019 року веде кримінальне провадження щодо цього маєтку придністровця за фактом «самовільного будівництва на самовільно зайнятій ділянці», що відноситься до «особливо цінних земель вздовж річки Дунай».

«Схеми» з’ясували, що у Вилковому Віктору Гушану також напряму належить ще одна ділянка на узбережжі Дунаю та опосередковано, через фірму «Екофортпост» – складські приміщення.

За межами Вилкового, у заповідній зоні, знімальна група знайшла окремі великі угіддя, де відпочиває Віктор Гушан – на острові Лімба, в районі гирла Дунаю Лебединка.

Зійти на берег журналісти не змогли – охоронці на місці попередили, що це «приватна територія».

З висоти вдалося розгледіти будинки, сади, рибальські снасті, сонячні батареї, альтанки та кілька будівель, а також приватну спостережну вежу мисливських угідь. Один із будинків на 275 квадратів та більше гектара землі – в оренді компанії «Екофортпост», пов’язаній із Гушаном.

У реєстрі прав на нерухоме майно це офіційно називається «комплексом споруд для відпочинку», який напряму належить Віктору Гушану. При цьому в місцевій Кілійський райдержадміністрації заявили, що на острові немає об’єктів нерухомого майна.

Володіння впливового бізнесмена з невизнаної «республіки» «Схеми» знайшли і в одеському передмісті – це вілла у першій лінії від моря, на території закритого містечка «Совіньон».

Будинок на 600 квадратів з кількома терасами, літньою кухнею та охоронною він придбав в лютому 2014 року – незадовго до трагічних подій в Одесі.

«У той час в одеському регіоні активно вирував так званий «Антимайдан», представниками якого були проросійськи налаштовані озброєні сепаратисти. І, ймовірно, за збігом обставин, як повідомляли в СБУ, в ті роки для створення чергової «народної республіки» на території одеського регіону, планували завезти людей з невизнаної «ПМР» – йдеться у спецрепортажі.

Ще одна земельна ділянка, яку знайшли «Схеми» і яка належить Віктору Гушану напряму, розташована під Києвом. При цьому, вона має сількогосподарське призначення, а згідно з українським законодавством, мати такі землі можуть лише громадяни України.

Про наявність у Віктора Гушана другого, українського громадянства може свідчити також і те, що згідно з інформацією джерел журналістів у Державній прикордонній службі, у дні, коли Віктор Гушан приїжджав у Вилкове, державний кордон перетинав не іноземець, а громадянин України з таким ім’ям та прізвищем і датою народження. У Державній міграційній служби відмовились прокоментувати факт наявності в «придністровського» олігарха українського паспорту.

Сам Віктор Гушан на питання журналістів про громадянство, бізнес-інтереси на території України, кримінальні справи української спецслужби, про можливу роботу в анексованому Криму та мету скупки нерухомості та земельних ділянок в Україні – не відповів.

«Гушан, будучи політиком, має політичну вагу в «Придністров'ї», оскільки в компаніях його холдингу працюють дві третини місцевих «придністровських» депутатів. Також за його допомоги зберігається політичний режим повністю прокремлівський. Віктор Гушан є одним з ключових гравців політики Молдови, оскільки деякі політики побічно зав'язані на фінансах холдингу «Шериф» і ми можемо припустити, що деякі політики і України можуть бути залежні від групи компаній, які належать Віктору Гушану», – пояснює редактор російськомовного відділу RISE Moldova, член OCCRP Володимир Тхорік.

«Непублічний придністровський олігарх насправді може бути бенефіціаром існування невизнаної «ПМР» – під час того, як в самій «республіці» стоять російські війська. А поки невизнана республіка воліє рухатись до Росії, сам придністровський діяч дедалі більше часу проводить в Україні. І він не тільки, схоже, має українське громадянство, але й під час активної боротьби з проросійським сепаратизмом активно скуповує нову нерухомість», – йдеться у розслідуванні.

Раніше «Схеми» розповіли, як папередодні першого туру виборів президент України Петро Порошенко та неформальний лідер Молдови, який нині під американськими санкціями, Влад Плахотнюк рятували від санкцій «Молдовський металургійний завод» («ММЗ»), який є одним з основних платників податків у невизнаній «Придністровській Молдовській республіці». Відбулося це на прохання прем’єр-міністра Молдови Павла Філіпа, ставленика молдовського олігарха Влада Плахотнюка, який, як встановили журналісти, опосередковано пов’язаний з роботою цього підприємства і який, як він сам визнавав, є давнім знайомим самого Петра Порошенка.

XS
SM
MD
LG