• Українська
  • Русский

Сьогодні – День героїв Небесної Сотні

День відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року “Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні”.

Саме в ці дні, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Майдану. Наступного дня, 21 лютого 2014 року, офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього ж дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали “Небесною сотнею”, а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня “Плине кача…”, яка стала українським народним реквіємом.

Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні.

Саме в ці дні шість років тому під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого апогею. Україна заплатила надто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір – бути частиною Європи.

Сьогодні у Києві відбудуться урочисті та меморіальні заходи до Дня Героїв Небесної Сотні, повідомили у КМДА.

“20 лютого Київ вшанує пам’ять Героїв Небесної Сотні. У столиці вшанують подвиг учасників Революції Гідності та увічнять пам’ять Героїв Небесної Сотні”.

Офіційні заходи відбудуться на Алеї Героїв Небесної Сотні, а також у Колонній залі КМДА.

“Окрім того, 20 лютого о 18:00 на Майдані Незалежності відбудеться мистецький громадсько-політичний захід “Майдан. Територія Свободи”ю

Також до 20 серпня на Майдані Незалежності триватиме виставка “Століття незламних”.

Вказано, що у цей день обмежать проведення розважальних заходів, спортивних змагань та внесуть відповідні зміни до програм теле- і радіопередач комунальних засобів масової інформації.

Крім того, у Свято-Михайлівському соборі Києва проведуть панахиду за загиблими на Майдані.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолить її о 12:00 у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі.

Зазначається, що у ці дні молитва за упокій душ розстріляних мирних учасників Революції Гідності також лунатиме в усіх храмах Православної Церкви України.

intense_post_subtitle:
intense_post_single_template:
intense_featured_gallery:
intense_featured_image_type:
standard
intense_image_shadow:
null
intense_hover_effect_type:
null
intense_hover_effect:
0
intense_featured_audio_url:
intense_featured_video_type:
intense_featured_color:
Tagged under

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *