Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Електронне обладнання Tesla випередило конкурентів мінімум на 6 років

Електронне обладнання Tesla випередило конкурентів мінімум на 6 років

Журналісти видання Nikkei Business Publications разом з інженерами японського автопрому розібрали електромобіль Tesla Model 3 до гвинтика. З'ясувалося, що за ключовими інженерними розробками, компанія Ілона Маска випереджає своїх конкурентів з Toyota та Volkswagen мінімум на 6 років.

У минулому Tesla вже вразила багатьох інженерів, які зважилися розібрати Model 3. Зокрема, у 2018 році дослідницька фірма Munro & Associates розібрала три електромобілі та визнала, попри перше негативне враження, високу якість роботи інженерів компанії. Тепер японський видавничий дім Nikkei Business Publications провів власне дослідження і також дійшов до висновку про видатну якість електромобілів Tesla.

«Що впадає в очі, так це інтегрований центральний блок управління, або «система повного автопілота». Цей невеликий елемент, також відомий як Hardware 3, найсерйозніша зброя компанії на ринку електромобілів. Це може покласти край всьому сьогоднішньому ланцюжку постачання електроніки в автомобільній промисловості», йдеться у звіті.

При демонтажі були присутні інженери «великого японського автовиробника», який вивчив комп'ютер Tesla та з розчаруванням заявив: «Ми так не можемо зробити».

Tesla Model 3 у розібраному вигляді

Tesla Model 3 у розібраному вигляді

Hardware 3 був представлений у квітні 2019 року, і тоді Ілон Маск заявив, що це «найкращий чіп у світі». За його розробку відповідав Піт Беннон, який раніше працював в Apple. Чіп перевершує за своїми можливостями процесори Nvidia, які компанія використовувала раніше, у 21 раз, а за собівартістю обходиться на 20% дешевше. Він виконує 144 трлн операцій за секунду, обробляє 2300 кадрів в секунду та споживає не так вже й багато енергії.

«Така електронна платформа, в основі якої лежить потужний комп'ютер, є ключем до обробки великих обсягів даних в більш інтелектуальних, більш автономних автомобілях завтрашнього дня. Інсайдери автопрому стверджують, що подібна технологія з'явиться у конкурентів не раніше 2025 року», пише видання.

Здавалося, маючи величезні ресурси автоконцернів, легко можна розробити власну платформу, яка була б не гірше, ніж у Tesla. У Nikkei пояснюють, чому цього не станеться: «Автовиробники турбуються, що комп'ютери як у Tesla зроблять непотрібними ланцюги постачання запчастин, які вони культивували роками. Такі системи різко скоротять кількість електронних блоків управління в автомобілях. Для постачальників та їх співробітників це питання життя та смерті».

Схоже, автокомпанії змушені продовжувати використовувати складні комп'ютерні системи з десятків пристроїв, тоді як Tesla використовує більш лаконічний підхід до електронної начинки електромобіля.


Нагадаємо, що зовсім недавно Ілон Маск попередив тих, хто бажає придбати новий автомобіль, про «падінні залишкової вартості бензинових та дизельних машин в найближчі роки». А електромобілі Tesla, впевнений Маск, будуть тільки дорожчати, тому що будуть ставати все розумнішими.

За матеріалами: Electrek

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки