Російський ініціатор скандального "мюнхенського плану" прокоментував його провал

Неділя, 16 лютого 2020, 16:57

Андрєй Кортунов, генеральний директор Російської ради з міжнародних справ, яка є одним з ініціаторів скандального мюнхенського "мирного плану" щодо конфлікту на Донбасі, заявив, що не варто вбачати в цьому документі "зловісні політичні задуми" і "мюнхенську змову". 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він розповів у коментарі Deutsche Welle. 

Кортунов розповів, що ініціаторами цього документу були Російська рада з міжнародних справ, яку він очолює, європейський аналітичний центр European Leadership Network та американська організація Nuclear Threat Initiative.

Небезпекова конференція. Який вибір ставить перед Зеленським нова "мюнхенська змова"

"Зрозуміло, що цей документ подобається не всім, але мені здається, невірно вбачати в ньому якісь зловісні політичні задуми, як це визначили в апараті Порошенка - як мюнхенську змову. Я хочу підкреслити, що політика - це мистецтво можливого, як казав Бісмарк, і автори цього документу виходили з того, що можливо на сьогодні", - зазначив Кортунов.

Щодо пункту цього документу відносно початку національного діалогу про українську ідентичність, у тому числі з Росією, він додав, що це було б корисним для України. 

"Україна є дуже плюралістичним суспільством і для неї такий діалог був би корисним. Щодо участі інших країн-сусідів - це питання до українського керівництва, наскільки воно готове до такого діалогу", - сказав гендиректор РРМС.

Нагадаємо, план із 12 пунктів був опублікований на сайті конференції 14 лютого і викликав жорстку критику через його антиукраїнськість. За кілька годин текст плану зник, але зараз він знову доступний.

У США назвали неприйнятним "мюнхенський план", а міністерство закордонних справ України заявило про незгоду із ідеями цього плану.

Читайте також: "Умови виборів на Донбасі, розведення сил та питання заручників: що розповів Зеленський у Мюнхені"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.