Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко розкритикував ідею Зеленського про спільне патрулювання на Донбасі


П’ятий президент України, нині народний депутат і лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко, який бере участь у Мюнхенській конференції з безпеки, розкритикував ідею нині чинного президента Володимира Зеленського про спільне патрулювання на окупованій частині Донбасу українських силовиків разом із представниками ОРДЛО.

«Відповідно до Закону про деокупацію Донбасу, всі незаконні збройні формування є терористичними, є окупаційними військами Росії. Спроба їх залучити – визнання окупації. Єдині, з ким ми можемо проводити спільні заходи охорони кордону, – миротворці, які мають бути введенні відповідно до рішення Ради безпеки ООН. І це – надійний елемент, який не дозволяє легітимізувати присутність окупаційних російських військ на Донбасі», – заявив Порошенко.

За його словами, заява Зеленського, яку підтвердили представники його уряду, «суперечить українському законодавству, Конституції України, бо допуск іноземних військ – це компетенція парламенту, а не президента». «Це – одна із тактичних ініціатив, яка не має права на існування», – наголосив Порошенко.

Він перебуває в Мюнхені на запрошення організаторів Мюнхенської конференції з безпеки й за час її роботи провів низку міжнародних зустрічей, у перебігу яких наголошував на необхідності не зменшувати уваги до проблем урегулювання ситуації з гібридною агресією Росії проти України на частині Донбасу і в Криму. «У той час як владна верхівка України ще вчора полетіла додому, ми продовжуємо працювати в Мюнхені», – написав у фейсбуці речник Порошенка Святослав Цеголко.

У конференції також брала участь делегація нинішньої влади України на чолі з Зеленським. У перебігу одного з заходів конференції, «Українського ланчу», 15 лютого він, зокрема, заявив, що українська сторона згодна на спільне патрулювання кордону з представниками ОБСЄ і ОРДЛО на період підготовки місцевих виборів на Донбасі. За словами Зеленського, він порушував це питання на «нормандській зустрічі» 9 грудня, а зараз це обговорюється в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську. «Я думаю, що у нас є можливість дотиснути, щоб там були як українці, так і представники тимчасово окупованих територій, так і ОБСЄ», – наводить слова Зеленського агентство «УНІАН».

Хто саме з представників окупованих територій міг би брати участь у патрулюванні, він не уточнив. Інтернет-видання «Європейська правда» з посиланням на джерело в офіційній українській делегації повідомило, що «йдеться про спільне патрулювання на окупованих територіях української поліції, ОБСЄ та територіальної поліції». Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко під час перебування в Мюнхені підтвердив, що ідея спільних патрулів обговорювалася від початку Мінського процесу, і ця тема завжди викликає дуже жваве обговорення – наскільки можна допустити бойовиків до участі у цих патрулях. За його словами, які повідомило агентство «Укрінформ», у процесі обговорення ідеї створення спільних патрулів на Донбасі з участю представників України, тимчасово окупованих територій і ОБСЄ буде враховуватися досвід Хорватії.

XS
SM
MD
LG