Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Глобальне потепління зробить територію багаторічної мерзлоти придатною для землеробства

Глобальне потепління зробить територію багаторічної мерзлоти придатною для землеробства

Згідно з нещодавно опублікованим прогнозом, кліматичні зміни зроблять північні регіони планети придатними для вирощування цілого ряду важливих сільськогосподарських культур. Тобто від глобального потепління виграють в першу чергу Канада та Росія — вони стануть новими центрами землеробства.

Зростання глобальної температури зробить північні території цих двох країн придатними для вирощування продуктів харчування. Це станеться в першу чергу через танення багаторічної мерзлоти в Арктиці. Однак цей процес буде мати негативні екологічні наслідки, попереджають вчені, — перенесення нових сільськогосподарських районів на північ буде тільки далі розігрівати планету.

Основною причиною зміни арктичного клімату є деградація багаторічної мерзлоти — це призводить до збільшення інтенсивності лісових пожеж, що також негативно позначається на кліматі в регіоні. В результаті процесів зміни клімату, щорічно збільшується шар багаторічної мерзлоти, який тане влітку та замерзає взимку. Це призводить до просідання ґрунту, зсувів та ерозії, в тому числі доріг та інших комунікацій.

Сільське господарство дуже вразливе перед кліматичними змінами. Засухи, хвилі спеки та поширення шкідників вже сьогодні знижують врожаї по всьому світу. Проте, вважається, що деякі північні регіони, де сільське господарство сьогодні неможливо, могли б виграти від глобального потепління.

Фахівці з Гуелфського університету в Канаді вирішили уточнити, які саме регіони стануть центрами виробництва їжі в умовах зміненого клімату. Для цього вони об'єднали прогнози температури та опадів з 17 кліматичних моделей з даними про потреби 12 глобально значущих сільськогосподарських рослин.

«Оскільки нинішні землеробські території стають менш придатними, виникає необхідність в освоєнні нових земель, а це спричинить цілий ряд серйозних екологічних наслідків, таких як викид безпрецедентної кількості вуглецю в атмосферу, що буде тільки посилювати зміни клімату», стверджує Лі Ханнах, старший науковий співробітник з проблем зміни клімату в Conservation International та провідний автор дослідження.

Виявилося, що площа областей, які стануть придатними для вирощування однієї або декількох культур, складе понад 30% від оброблюваних сьогодні земель. В основному нові орні землі будуть розташовані в північних широтах. Більш ніж половина цих території припадає на Росію (4,3 млн квадратних кілометрів) та Канаду (4,2 млн квадратних кілометрів).

Глобальне потепління зробить територію багаторічної мерзлоти придатною для землеробства

Зокрема, на півночі Канади можуть позростати чотири сільськогосподарські культури — пшениця, картопля, кукурудза та соя. Нові території дозволять компенсувати втрати придатних земель на півдні, відзначають автори. Крім того, розвиток сільського господарства пожвавить економіку північних регіонів Канади та Росії.

Проте, з екологічної точки зору, освоєння північних земель матиме безліч несприятливих наслідків. Зокрема, заміна тайги сільгоспугіддями посприяє додатковим викидам парникових газів та подальшому потеплінню. Крім того, шкоди буде завдано біологічному розмаїттю та якості води.


Нагадаємо, що зміни клімату призведуть до зникнення всесвітньо відомих та улюблених вин з Бургундії, Бордо та інших виноробних регіонів Франції. Такий несприятливий прогноз для всіх поціновувачів французьких вин зробили дослідники з Університету Британської Колумбії.

За матеріалами: Phys.org

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки