Путін змінює Конституцію РФ, бо не зміг вмовити Лукашенка створити «Союзну державу» — Bloomberg

мах

«Планом А» президента РФ Володимира Путіна зі збереження влади було створення «Союзної держави» за допомогою поглинання Білорусі, але президент Олександр Лукашенко не погодився з цим.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на два джерела у Кремлі.

Так, у 2024 році закінчується четвертий президентський термін нинішнього президента РФ, чинна конституція не дозволяє йому знову балотуватись. Путін розраховував вмовити Лукашенка створити «Союзну державу», бо це б дозволило йому знову стати президентом — лідером новоствореної держави, до якої його попередні терміни не мали б відношення.

За словами співрозмовників видання, за місяць до 15 січня, коли Путін оголосив про внесення змін в Конституцію, він зустрічався з Лукашенком і намагався вмовити його погодитись на об’єднання двох країн.

Однак президент Білорусі відмовився від цього, й з 1 січня країна почала економічно «розплачуватися» за це — Росія не погодилась продавати нафту на попередніх умовах й скоротила поставки на три чверті. Дешева нафта з Росії — одна з головних експортних статей для Білорусі, бо країна покупає сировину в РФ, переробляє її та продає за кордон.

Тепер, як кажуть джерела видання, Росія готова повністю припинити експорт нафти в Білорусь, якщо Лукашенко не дозволить місцевим нафтопереробним заводам платити за російську нафту за ринковими цінами.

Сам Лукашенко не приховував, що Путін намагався переконати його погодитись на об’єднання країн, однак він не готовий піти на це.

«Я в цьому не беру участі, й брати ніколи не буду. Я це сказав вашому президенту», — заявив Лукашенко в інтерв’ю «Эху Москвы».

Щодо нафти Лукашенко звинуватив Росію у порушенні домовленостей, але водночас заявив, що Мінськ готовий купляти нафту в Росії за ринковими цінами, однак, за його словами, у Москві наполягають на «премії» російським компаніям.

Нагадаємо, 15 січня під час послання Федеральним зборам Путін запропонував внести зміни до Конституції, які змінять повноваження центральних органів влади країни. Більшість експертів та політологів упевнені, що це початок «операції» зі збереження влади Володимира Путіна в країні.

Водночас щодо способу збереження влади думки розділилися — хтось вважає, що Путін очолить Державну Раду, яка може стати головним органом у країні після 2024 року, інші — що Путін знайде спосіб знову стати президентом, бо зміни, які він запропонував, роблять повноваження глави держави ще ширшими — наприклад, президент зможе звільнити суддів Верховного та Конституційного судів, що остаточно вб’є незалежність судів у Росії.

Нагадаємо, також після звернення Путіна 15 січня у відставку пішов уряд Росії на чолі з Дмитром Медведєвим. Новий Кабмін очолив Михайло Мішустін.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко (праворуч) на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним у Сочі, Росія, 7 грудня 2019 року. Фото: Сайт Кремля

«Аргумент»

і