Агенція регіонального розвитку – барлога Закарпатського антимайдану.

Як повідомляють ЗМІ, державний бюджет України у січні недоотримав 24,5% доходів. За даними Міністерства фінансів, минулого місяця доходи загального фонду сягнули 42,6 млрд грн. Це на 13,8 млрд грн. менше, ніж було заплановано .
Провал у наповненні  державного бюджету спонукав президента В.Зеленського до пошуку “інвестиційних нянь”, які  дозволять інвесторам укладати угоди із Кабміном та у разі потреби, звертатися до міжнародних арбітражів для вирішення спорів аби   уникнути проблеми недовіри до українського правосуддя.
Але чи реалізується цей проект – риторичне питання.

Відомо, що після Майдану в регіонах Україні майже нічого не змінилось – більшість представників місцевої влади лише змінили своє політичне забарвлення,  основні гравці залишились у своїх кріслах, а деякі “пішаки” стали ферзями та слонами на місцевих шахівницях.

Візьмемо Закарпатську область.

Є відео-записи, що під час розстрілів на Майдані  в Ужгороді палили документи СБУ. Проте, документів було так багато, що  недолугі виконавці не впоралися – частину документів  майданівці вихопили. Весь цей компромат палив   Віталік Попович, начальник відділу СБУ ( він на відео біля печі у камуфляжному одязі).

Серед документів, які встигли вихопити з  вогню, були записи прослуховування   дипломатів (консульства) та активістів- майданівців,   зокрема Юлії Дуб, Володимира Феськова та інших  – СБУ ховало свої темні справи.

Після Майдану на «приборкання»  Закарпаття було перекинуто одіозного пана Москаля.   Його перевели  з Луганщини після стрілянини в Мукачевому. Тоді казали, що лише Москаль з його жорсткими методами керівництва ладен навести порядок у вотчині Балог, Гелетеїв і Ланьо, може перемогти корупцію на митниці і тому подібне. Слід визнати, що після появи нового губернатора на Закарпатті дійсно взялися за контрабандистів. Проте десь за місяць все потроху затихло. За повідомленням ЗМІ, у Закарпатській обласній прокуратурі жодного нового розслідування не проводилося.  Можна стверджувати, що Москаль на Закарпатті нічого не змінив, а сам колишній голова Закарпатської облдержадміністрації згодом заявив, що саботував проведення реформ, які впроваджував уряд України за часів п’ятого президента Петра Порошенка – про це він сказав в інтерв’ю виданню “Главком”, опублікованому 17 січня.

При губернаторі Москалі заступником голови Закарпатської ОДА став сумнівно “недолюстрований” екс-ректор Академіі СБУ Віктор Мікулін – відомий тим, що його син,  суддя Ірпінського суду   дав можливість ректору Мельнику сховатися від правосуддя .

Віктор Мікулін був членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) за президентства Віктора Януковича. Згідно закону «Про очищення влади», посада члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів у той період потрапляє під люстрацію. Даний документ забороняє до 2024 року обіймати будь-яку державну посаду тим, хто потрапив під його дію.

Проте, записів у трудовій книжці про роботу Мікуліна В.П у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України немає. За результатами перевірки, проведеної відповідно до закону України «Про очищення влади», стосовно Мікуліна В.П. негативних результатів не отримано, – таку відповідь надав «Схемам» Ярослав Галас, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської облдержадміністрації.

За даними трудової книжки, у цей період Віктор Мікулін працював професором кафедри цивільного та кримінального права Інституту політології та права та завідувачем кафедри кримінального права та процесу Національного педагогічного університету.

Відповідно, встановивши цей факт, Закарпатська облдежадміністрація мала була відмовити Мікуліну брати участь у конкурсному відборі на цю посаду. Але, ОДА проігнорувала вимоги Закону «Про очищення влади», натомість призначила його на посаду заступника голови.

У 2017 році Мікулін стає  головою Наглядової ради Агенції регіонального розвитку Закарпатської області. Отримати цю посаду допомагає йому   Михайло  Феделеш.

Нагадаємо,  за часів Революції Гідності, Михайло Феделеш очолював  СБУ Закарпатської області коли під час Майдану прослуховувалися телефони перших осіб області, дипломатів, журналістів та активістів,

Підлеглий Феделеша  – Віталік Попович – став директором Агенції регіонального розвитку Закарпатської області.

Як пишуть ЗМІ, всіх трьох вищезгаданих сбушників об’єднує приналежність до неформальної групи ще одного одіозного екс-високопосадовця – колишнього заступника голови СБУ – Тиберія Дурдинця. Але про нього – пізніше…

У 2018 році Попович анонсує плани розвитку Агенції: доукомплектувати штат агенції, постачати фрукти в Китай (яблука, малину), створити бізнес-школу.

І що ж  ми бачимо  через два роки?

Попович взяв на роботу заступника  начальника СБУ Закарпатської області Валентина Марчука , який також потрапив  до Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовано положення Закону України “Про очищення влади”.  Свого часу він працював у  Івано-Франківській області,    результатами у роботі не відзначився, але встиг вскочити у  корупційний скандал .

Серед працівників  Агенції є спритний Євген Забарило,  який  зміг увійти у коло довіри  нинішнього депутата ВРУ Олександра Мочкова,  в Закарпатті “пасеться”  навколо бізнесмена-депутата міськради М.Чурила.  Один з останніх його донорів – Євген Уткін з фестивалем Kyiv bouquet.

За два роки роботи  Агенція отримала чотири гранти, проте вони вже  мають суттєві фінансові порушення. Деякі з них перераховані у статті  «Як наживаються на проблемі Солотвина на Закарпатті”.

Агенція почала співпрацювати і з Києво-Могилянською бізнес-школою. Але й тут порушення. Є документи, які підтверджують  що Агенція має заборгованість перед КМБШ, а саме: з 590 528 грн боргу перед Києво-Могилянською бізнес-школою до неї   надійшло лише 232 975 грн. Як бачимо, вже понад рік існує заборгованість у 357 553 грн, яка формує негативне ставлення до Закарпаття та породжує   репутаційні ризики щодо Агенції регіонального розвитку Закарпатської області.

В майбутньому Попович  планує створити центр підтримки інвестора в Закарпатській області  , через який буде  активно працювати над залученням інвестицій, створювати спеціальний Центр обслуговування інвестора та Центр сталого туризму , який будуть “прикривати” керівники-сбушники.

Враховуючи вище перераховані  порушення, виникає низка питань:
-Який КРІ роботи чинного директора Агенції Віталія Поповича?   Яка з нього “інвестиційна нянька”?
– Як себе має почувати іноземний інвестор якого обслуговують гебісти, які люблять прослуховувати, слідкувати та збирати компромати? Який суд буде захищати інвесторів?  Закарпатський чи Печерський?

Шановна закарпатська  влада, врешті-решт, відстороніть Поповича В.В. від роботи та  проведіть повну фінансову перевірку організації!

Закарпаття  повинне мати прозору і відкриту історію для майбутніх інвестицій,  адекватних сучасних менеджерів, які здатні провести європейські реформи, мають  не тільки сучасне мислення, але й здоровий глузд та порядність!  Поки що ми бачимо лише “мутні” схеми, освячені символікою Служби безпеки України.
То може і оновленій СБУ час  взятися за чистку мундиру? Жодні інвестиційні няньки Зеленського не допоможуть, поки перевертні зі спецслужб керуватимуть інвестиціями!

Дякуємо zakarpattya.net.ua, https://prozahid.com, http://www.mukachevo.net  та іншим інтернет-ресурсам за відкриту інформацію.

О.Петренко

і