Сіпається око: 12 небезпечних причин, які можуть стояти за цим

2 Лютого 2020, 02:51

М’яз очного повіка що сіпається може бути ознакою серйозних і небезпечних фізичних порушень, наприклад, гіпертонії або збою в роботі щитовидної залози. Розповімо про причини, які можуть зумовляти це явище.

«Сіпається око» – так зазвичай ми говоримо в разі нервового тику, що виникає в повіку. Сіпання верхнього або нижнього повіка, очний тик, міокімія – симптом роздратування очного нерва, що викликає повторювані мимовільні скорочення кругового м’яза ока. 

Як правило, він незабаром зникає сам собою, і в більшості випадків є нешкідливим. Однак, якщо явище сіпання очного повіка частішає і регулярно проявляється протягом декількох тижнів, необхідно обстежитися у лікаря, щоб з’ясувати фізичні причини цього, вважають фахівці.

У деяких випадках око що сіпається може бути попереджувальним сигналом серйозних відхилень в роботі організму.

Підвищений тиск. Коли кров’яний тиск підвищується, пульсуючий кровоносну судину може почати дратувати очний нерв і змушувати м’яз століття смикатися. Таким чином око що сіпається може вказувати на наявну у людини гіпертонію. Обов’язково почніть його регулярно вимірювати, помітивши у себе такий симптом. Постійно високий кров’яний тиск може мати дуже небезпечні наслідки – наприклад, розвиток серцевої недостатності або інсульт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Терапевтка пояснила, як нормалізувати тиск без ліків

Вигоряння. Постійне сіпання очного століття може бути ранньою ознакою вигоряння – стану, що означає психо-емоційне згасання через постійний стрес і перевантаження. В цьому випадку око яке сіпається може бути сигналом, що організму потрібен перепочинок, розслаблення, відпочинок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Вчені пов’язали емоційне вигоряння з ризиком розвитку миготливої аритмії

Нестача сну. В останні роки було зроблено кілька найважливіших відкриттів в сфері сну. Серед іншого, вчені довели кореляцію між кількістю сну і хворобою Альцгеймера, а також падінням імунітету. Звичайно, на нервову систему недосип впливає дуже сильно. Навіть без наукових доказів з цим нескладно погодитися, адже кожен з нас відчував це на собі. Здоровий сон – це 7-8 годин поспіль, в темному приміщенні, бажано – з засинанням не пізніше півночі.

Це цікаво:  як сон впливає на імунну систему

Дефіцит магнію. Магній підтримує функцію м’язів і нервів, його нестача закономірно спричиняє посмикування м’язів. Крім них, на дефіцит магнію можуть вказувати часті головні болі і порушення сну. Причин нестачі магнію в організмі чимало – від гастриту та незбалансованого харчування до регулярних стресів. Німецьке товариство харчування рекомендує від 300 до 350 мг магнію в день. Рішення – обстежитися у лікаря і пропити з метою профілактики місячний курс магнію хоча би раз на рік, особливо корисно це робити в холодну пору.

Це цікаво: Помірність в харчуванні продовжує життя

Захворювання щитовидної залози. Щитовидна залоза виробляє гормони T3 і T4, які крім іншого впливають на стан нервової системи, регулюють температуру тіла і беруть участь в обміні речовин. Якщо орган виробляє занадто багато гормонів, це може викликати такі симптоми, як прискорене серцебиття, підвищена нервозність, посмикування м’язів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Сім харчів для нормалізації гормонального балансу

Зловживання алкоголем. Воно може призвести до незворотного пошкодження мозку, за якого нерви стають не здатними правильно передавати сигнали. Це в результаті може привести до неконтрольованого сіпанню повіка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Знайдено спосіб захисту підшлункової залози від дії алкоголю

Кофеїн, солодкі газовані напої. Створюють створює цілий комплекс несприятливих впливів на наш організм – від гри з гормонами до «неправильного» холестерину і проблем з шлунково-кишковим трактом. Око, яке сіпається може стати одним із проявів накопичених проблеми. Звичайно, від одної склянки кави або чаю тик у нас зазвичай не починається, тому цей взаємозв’язок менш очевидний. І тим ще більш небезпечний, адже має накопичувальний ефект!

В тему –  Регулярне вживання солодкої газованої води призводить до інсульту

Ослаблений імунітет після недавно перенесених інфекційних захворювань. Вірусна або бактеріальна інфекція – стрес для всіх систем нашого організму. На етапі відновлення його зусиль часто не вистачає на кожен «фронт робіт», тому нервовий тик у вигляді смиканого ока може стати закономірним наслідком серйозного захворювання. Хороша новина – це явище тимчасове і триватиме кілька тижнів.

Це цікаво: Позитивні емоції зміцнюють імунітет людини

Втома очей. Багатогодинні посиденьки перед монітором і звичка читати в транспорті викликають перенапруження мускулатури ока. Особливо негативно на очний нерв впливають постійні перепади світла і відстані при читанні або перегляді фільму. Тому варто пам’ятати, що не можна читати лежачи, не можна дивитися фільм при повністю вимкненому світлі більш як 2 години поспіль, а також варто відмовитися від книги або смартфона в тремтячій маршрутці.

Це цікаво: Продукти для боротьби з втомою: 7 енергетиків, що діють краще за каву

Сухість очей, що виникає при роботі з комп’ютером або довгому читанні. Чи вам відомо, чому наші очі так перенапружуються від роботи за комп’ютером, і виникає сухість? Існує цікава і правдоподібна теорія. Наші предки проводили по багато годин без руху і дивились в одну точку тільки в одному випадку – на полюванні, вистежуючи жертву. Тому, коли ви завмираєте біля комп’ютера на 8 годин, організм включає все ту ж програму: увага, увага – концентрація на максимум, вдивляємося з усієї сили – зараз вилетить пташка. Це програма передбачає серед іншого максимальні проміжки часу між морганням – просто щоб не пропустити напад хижака, ми стільки століть моргали рідше, що навик асоціативно закріпився на генному рівні.

Отже, що ми маємо в підсумку: «мисливець» перед монітором, очі моргають все рідше, концентрація на максимумі, тому ми не звертаємо уваги на неприємні відчуття в очах, і лише у кінці дня, коли очі пересихають, концентрація послаблюється і ми втомлюємося, починаємо відчувати той самий «пісок в очах».

Рішення на поверхні і всім відоме – відволікайтеся. Кожні 15-20 хвилин відволікайтеся від монітора. Для того щоб розслабити м’язи очей, закрийте очі ненадовго, а потім подивіться на якийсь віддалений від вас предмет. Це займе не більше 10-15 секунд і вбереже вас від очного тика.

Хвороби та пошкодження.  Тик очей здатні також спричинити хвороба Паркінсона, параліч Белла, синдром Туретта, неврит лицьового або трійчастого нерва, пухлини мозку.  Також причиною сіпання повіка виступають усілякі алергії, травми очей, контакт з дратівливими речовинами, інфекції, потрапляння стороннього тіла.

Реакція на вживання антигістамінних препаратів. Навіть від судинозвужувальних крапель в ніс, що знімають набряк слизової, може початися тик. Цей пункт повинен бути зазначений в інструкції до препарату серед можливих побічних ефектів. Тому якщо ви регулярно приймаєте протиалергічні засоби, уточни цю інформацію.

Чим загрожує нервовий тик? І чи треба від нього позбавлятися?

Якщо говорити про фізичні наслідки, то їх фактично немає. Хіба що деякі хворобливі відчуття в самому м’язі, адже вона постійно напружується і втомлюється.

Однак не можна забувати і про психологічну складову. Уявіть: людина з тиком абсолютно не контролює своє обличчя! В абсолютно невідповідний, навіть будь-який момент він починає «підморгувати» незнайомим людям, киває або видає дивні звуки…

Найважливіше правило позбавлення від посмикувань свого часу озвучив Карлсон: «Спокій, тільки спокій!».

Як позбутися очного тика?

На жаль, простим зусиллям волі ми не можемо примусити очі перестати смикатися. Але ці кілька простих рекомендацій точно тобі не зашкодять і не тільки позбавлять від тика, але і зміцнять організм в цілому.

  • Висипатися (не менш 8 годин сну!).
  • Відпочивати. Візьміть відпустку за свій рахунок, вона обійдеться вам дешевше, ніж лікування препаратами.
  • Не перевтомлюватися, дотримуватися режиму дня. При роботі на комп’ютері користуватися очними краплями, які усувають сухість очей.
  • Бабусин метод: відварити яицо замотати в тканину, і докласти до ока поки не охолоне.
  • Пропити курс рослинних заспокійливих засобів з валеріани, пустирника, глоду, хмелю, меліси.
  • Збалансувати свій раціон продуктами, що містять магній. Це вівсяна і гречана каша, зерновий хліб. Також допоможуть харчі які містять містить кальцій і гліцин.
  • Не вживати міцний чай і багато кави.
  • Масажувати плечі і шию.
  • Спробуйте йогу, медитацію, дихальні вправи.
  • Уникати різких перепадів температур.
  • Налаштуватися на хороше.

Експерти підкреслюють, що в тих випадках, коли сіпання ока стає тривалою проблемою, слід обов’язково звертатися за професійною медичною допомогою. Це допоможе діагностувати більш серйозну проблему, що вимагає лікування. При зловживанні алкоголем це важливо зробити ще й тому, що без терапії фізичне пошкодження і судоми очей можуть виявитися незворотними і будуть тривати все життя.

У яких випадках потрібно звертатися до лікаря

Дуже рідко при сіпанні ока потрібна невідкладна медична допомога. Проте хронічні спазми повік можуть бути симптомом більш серйозного розладу нервової системи.

До лікаря варто звертатися з такими симптомами:

  • ваше око почервоніле, спухле та є незвичні виділення,
  • верхня повіка нависає,
  • око повністю заплющується кожен раз, коли ваші повіки смикаються,
  • сіпання триває кілька тижнів,
  • починають сіпатися інші частини обличчя.

Нечасто трапляється, що око продовжує смикатися незважаючи на всі вживані заходи і зміни у способі життя. У такому випадку лікування здійснюється за допомогою ін’єкцій ботокса: отрута паралізує м’язи та усуває спазм. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!