Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Ілон Маск розповів про останній електромобіль зі свого «таємного плану»

Ілон Маск розповів про останній електромобіль зі свого «таємного плану»

Для біржових спекулянтів оприлюднення квартальних результатів Tesla - привід пограти з її акціями, а для всіх інших ще й шанс послухати Ілона Маска, який міркував про найближчі плани головного світового виробника електрокарів.

Глава Tesla під час оголошення результатів четвертого кварталу, які зробили його багатшим на $2,3 млрд, міркував про можливе виробництво в майбутньому мінівена Tesla та анонсував квітневий День батарей, який «винесе мозок» всім глядачам і де Маск, мабуть, представить альтернативу багаторічному партнерству з Panasonic.

«Міський транспорт для безлічі пасажирів» - це останній вид транспорту під маркою Tesla, який Ілону залишилося випустити в рамках «таємного плану» - стратегічного курсу, окресленого у 2006 році та доповненого у 2016-му.

Обговорюючи результати четвертого кварталу, він заявив, що у виробництві мінівена «є сенс», але, по-перше, Tesla необхідно розв'язати питання з акумуляторами для тих машин, що вона вже випускає.

Маск при цьому підкреслив, що зараз люди вважають за краще використовувати машини поодинці, і середнє число пасажирів в кожному авто на території США — всього 1,2 людини. Після того, як електромобілі Tesla стануть елементами системи безпілотного райдшерінга, це число зросте, але не набагато.

«Чи є для нас сенс випустити мінівен або схожий на Sprinter фургон? Можливо. Але, як я вже казав, нам доведеться наростити масштаби випуску батарей до рівня, якого зараз ніхто й уявити не може, і це справжня проблема», розмірковував Ілон.

У 2017 році Маск виступав проти повнорозмірного автобуса, оголосивши, що «викликати безпілотний автомобіль буде дешевше, ніж купити квиток». Після цього деякі спостерігачі припустили, що «міський транспорт для безлічі пасажирів» це зовсім не автомобіль, а система транспортних тунелів Hyperloop. Але, як видно, глава Tesla знову обмірковує цю ідею — хоча і без конкретики.

Ясно, що мінівен не буде випущений скоро. Після оголошення про створення центру дизайну Tesla в Китаї, був опублікований перший скетч наступного Tesla - і це, швидше за все, хетчбек.

Про другий анонс — довгоочікуваний День батарей, який призначений на квітень — відомо набагато менше. Маск обіцяє «винести мозок» глядачам, але як саме — поки таємниця. Хоча можна згадати кілька патентів, отриманих Tesla за останній час на елементи нових батарей.

Експерти вважають, що вже зараз компанія випереджає в цьому всіх конкурентів. Але важливо буде запропонувати не тільки найкрутіше рішення, але й найефективніше з точки зору ціни за кіловат-годину рішення. Адже літій-іонні батареї Tesla використовує не тільки в електромобілях, але й в системах зберігання енергії — і раніше Маск вже згадував, що авральне виробництво Model 3 в минулому році змусило поступитися цією важливою частиною бізнесу.

За матеріалами: Хайтек+

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки