СБУ припинила у Києві роботу “ботоферми”, організованої росіянами (ФОТО)

Фото АП

Працівники Служби безпеки України припинили у Києві діяльність “ботоферми“, яку організували громадяни Росії та переселенці з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Про це повідомляє UATV з посиланням на пресслужбу СБУ.

“За даними Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки, угруповання мало понад 500 активних акаунтів. Через ці профілі та спільноти його учасники поширювали у соцмережах недостовірну інформацію, підбурювали протестні настрої, а також здійснювали інформаційні атаки на акаунти вітчизняних високопосадовців”, – зазначають у відомстві.

Фото СБУ

У кінцевому рахунку замовники очікували знизити довіру громадян до державних інституцій. Цього вони намагалися досягти, зокрема, поширюючи неправдиву інформацію про економічну та соціальну ситуацію в Україні.

“Ботоферму” також використовували для того, щоб надсилати анонімні повідомлення про мінування різних об’єктів столиці.

В СБУ зазначають, що зловмисники допомагали дистанційно реєструвати у Telegram анонімні акаунти, які потім використовувалися для продажу заборонених речей: вогнепальної зброї, вибухових пристроїв, наркотиків тощо.

“Під час обшуку за місцем розташування “ботоферми” в орендованому офісі правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та спеціальне обладнання (GSM-модеми, шлюзи), майже 2000 SIM-карток операторів стільникового мобільного зв’язку України. Також вилучені чорнові записи щодо реєстрації користувачів соціальних мереж, які розміщували провокативні коментарі під публікаціями українських політичних діячів”, – йдеться у повідомленні.

Організатори уже встановлені, зараз відбуваються процесуальні дії для притягнення до відповідальності двох зловмисників.

Нагадаємо, СБУ ініціювала реабілітацію 53 учасників українського визвольного руху.

Прямой эфир