Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Експерти ООН визнали право «кліматичних біженців» на притулок

Експерти ООН визнали право «кліматичних біженців» на притулок

Комітет ООН з прав людини вперше розглянув справу, пов'язану з проханням про надання притулку через зміни клімату. Громадянин Кірибаті, який добивався притулку у Новій Зеландії, поскаржився в Комітет на рішення новозеландського суду депортувати його на батьківщину, хоча, за його словами, такий крок порушує його право на життя.

Іоанн Тейтіота разом з дружиною та дітьми перебрався до Нової Зеландії, оскільки підвищення рівня моря загрожує затопити Кірибаті — острівну державу в Тихому океані — і зробити його непридатним для життя. За словами Тейтіоти, в результаті скорочення площі родючих земель, в країні спалахують запеклі конфлікти, пов'язані з правом на землю.

Через деградацію ґрунту стає все важче прогодуватися роботою в полі. А внаслідок підвищення рівня моря прісна вода змішується з солоною та стає непридатною для пиття. Однак у 2005 році влада Нової Зеландії відхилила прохання Тейтіоти та вислали родину на батьківщину. У скарзі до Комітету з прав людини Тейтіота стверджує, що це рішення порушує його право на життя.

Експерти ООН, уважно вислухавши його аргументи та ретельно вивчивши всю наявну інформацію, прийшли до висновку, що в даному випадку загрози його життю немає, оскільки в країні вже прийняті відповідні захисні заходи.

«Однак, — підкреслив один з членів Комітету Ювал Шані, — це рішення Комітету встановлює нові стандарти, які в майбутньому можуть сприяти позитивному результату інших справ, пов'язаних з проханням про притулок через зміни клімату».

Причому, як стверджують незалежні експерти, «кліматичні біженці» не зобов'язані доводити, що в разі депортації на батьківщину їм загрожує неминуча небезпека. Вони пояснили, що кліматичні загрози можуть носити як раптовий характер, наприклад, у разі ураганів або повеней, так і прогресуючий, як це відбувається при засоленні та деградації земель. І ті, і інші причини можуть змусити людей шукати безпечного місця проживання в інших країнах.

Члени Комітету також наголосили на необхідності підтримки країн, які страждають від наслідків зміни клімату, з боку міжнародної спільноти. Якщо не вжити рішучих заходів, як на міжнародному, так і на національному рівні, то цілі держави можуть опинитися під водою. В цьому випадку загроза життю очевидна, і держави, що приймають біженців, не зможуть депортувати шукачів притулку з таких країн.

За матеріалами: UN News

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки