10:01 20.01.2020

Учителі російськомовних шкіл пройдуть підготовку у зв'язку з переходом на українську мову викладання - Новосад

2 хв читати
Учителі російськомовних шкіл пройдуть підготовку у зв'язку з переходом на українську мову викладання - Новосад

Учителі російськомовних шкіл пройдуть курси підвищення кваліфікації в рамках підготовки до переходу на українську мову викладання, повідомила міністр освіти і науки України Ганна Новосад.

"Ми нині готуємося до того, щоб із вересня школи, які вчилися російською, з п'ятого класу перейшли на вивчення предметів українською мовою. При цьому рідну мову та літературу викладатимуть російською. Плюс є можливість факультативів і позакласного навчання. А початкова школа залишається рідною мовою", - повідомила Новосад в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

На уточнювальне запитання, чи не буде у дітей, особливо в старших класах, проблем із вивченням предметів зі специфічною термінологією через різкий перехід із російської на українську мову, міністр зазначила, що буде певний адаптаційний період, а за результатами першого року можна подивитися, як це відбувається і, можливо, відкоригувати навчальні програми.

"Нам нині насправді важливіше підготувати вчителів, щоб вони були готові викладати державною мовою і підтягнули свою термінологію. Для них ми робитимемо окремі курси підвищення кваліфікації, літню школу для того, щоб вони поліпшили свої знання мови", - наголосила вона.

Що стосується того, чому Україна для російської мови не відстрочила перехідний період імплементації мовної статті закону "Про освіту" до 2023 року, як для мов Європейського Союзу, Новосад зазначила, що насамперед це було аргументовано близькістю мов. За словами міністра, для дітей, що навчаються російською мовою, вивчити українську та вчитися нею значно легше, ніж для дітей, які, наприклад, вчаться угорською мовою, оскільки російська та українська мова належать до однієї мовної групи і в російськомовному середовищі українська мова так чи інакше завжди є.

"Це середовище, в якому українську мову чують. Тому для них цей перехід буде менш болючим і менш складним", - упевнена міністр.

Як повідомлялося, з вересня 2020 року російськомовні школи перейдуть на українську мову навчання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

По всій Україні - повітряна тривога через загрозу ракетних ударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА