Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

NASA: будинки на Місяці та Марсі будуть вирощувати

NASA: будинки на Місяці та Марсі будуть вирощувати

Дослідницький центр Еймса NASA в Кремнієвій долині тільки починає свою роботу, але космічне агентство покладає на нього великі надії та надало фінансування в рамках своєї програми Innovative Advanced Concepts у 2018 році. Вчені вже зуміли виростити з грибів стільці та цеглу. На черзі — повноцінні будинки для колоністів.

Зараз проекти будівництва житла для Місяця або Марса нагадують черепаху, яка тягає на собі весь свій будинок — це звичайно надійно, але вимагає величезних витрат енергії. Але є й інші варіанти — наприклад, вирощувати будівлі на місці з грибниць. У цьому випадку також потрібно буде звести легкий каркас, а гриби візьмуть на себе іншу роботу — треба тільки поливати їх водою.

Запорукою успіху проекту є міцелій (грибниця) - вегетативне тіло грибів, що складається з тонких розгалужених ниток — гіфів. Вони здатні формувати складні структури (наприклад, самі гриби), і команда вивчає, як використовувати цю здатність для створення різних матеріалів та форм.

Міцелій (грибниця). NASA/Ames Research Center/Lynn Rothschild

Міцелій (грибниця). NASA/Ames Research Center/Lynn Rothschild

Міцелій харчується ціанобактеріями, які поглинають сонячну енергію, переробляючи воду та вуглекислий газ в кисень та в живильну для грибів матерію. Наступні дослідження показали, що цеглини, зроблені за допомогою міцелію, деревної тріски та садових відходів, краще витримують навантаження на вигин, ніж бетон, та краще пручаються стиску, ніж колоди. Крім того, вони відмінно захищають від шуму та займання.

Цеглини з міцелію, деревної тріски та садових відходів. Stanford-Brown-RISD iGEM Team

Цеглини з міцелію, деревної тріски та садових відходів. Stanford-Brown-RISD iGEM Team

Так можна буде виготовляти не тільки будівлі, але й меблі та інші предмети інтер'єру. У 2018 році дослідники з Центру Еймса NASA представили перший прототип — стілець, вирощений за два тижні. Як тільки він був готовий, його піддали температурній обробці в печі, щоб він став чистим, сухим, функціональним та... мертвим.

Стілець з міцелію, вирощений за два тижні. Stanford-Brown-RISD iGEM Team

Стілець з міцелію, вирощений за два тижні. Stanford-Brown-RISD iGEM Team

Вчені лабораторії планують створювати за їх допомогою тришарові будинки: внутрішній шар виросте з міцелію, наступний — з ціанобактерій, які будуть виробляти кисень як для грибів, так і для колоністів, а зовнішній шар буде поновлюваним, з льоду. Його завдання — захищати від радіації та забезпечувати бактерії водою.

 

 

Дослідники припускають, що дана технологія зможе забезпечити доступним житлом колоністів на Місяці та Марсі. А для того щоб гриби не забруднили середовище планети та не завадили біологам шукати там життя, дослідники планують змінити їх гени так, щоб вони стали нездатні виживати у відкритому космосі.

За матеріалами: New Atlas

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки