Вся ця історія з Гончаруком, Зеленським і оприлюдненими записами дуже дурно пахне.

Але запах не зовсім звідти, звідки його розганяють.

Бо розганяють його з акцентами на те, що сказав Гончарук про Зеленського і мало звертають увагу на дійсно важливе.

По суті розмови: знаєте, якби я був на місці Зеленського, то взагалі не особливо і переймався б тим, що сказав Гончарук. Бо там немає чим перейматись. Там немає образливих моментів, які притягують за вуха. Чи може Зеленський економіст з дипломами? Так склалось що ні. І в Конституції не прописано що мав би. Звісно, що для цього і існує кабінет міністрів, який має бути наповнений компетентними людьми, щоб давати аналіз економічної ситуації і шляхи вирішення поставлених на порядку денному питань. І звісно, що Гончарук мав би перейматись, яким чином давати звіт, Президенту, що немає вищої економічної освіти. До речі як на людину без економічної освіти, Зеленський поставив абсолютно адекватні і притомні питання Гончаруку. Я не буду роздумувати над компетенціями осіб, що входять зараз в уряд. Судячи з записів там не має богів Гарварду чи Оксфорда. Я їх зрештою і не очікував там почути. Знаєте, коли ми збираємось з друзями, у нас розмови про економічну ситуацію в країні, відрізняються від тих розмов що на плівці, як розмова в бібліотеці Кембриджу і розмова в столовій училища №154.Та тут не про це мова.

Я про інше.

Ви собі уявить на секунду ситуацію, при якій у воюючій країні, от так от запросто, хтось прослуховує вищих урядових чиновників. І не просто прослуховує але й викладає це у публічний доступ.

Це як назвати? У мене немає жодних монгольських слів запозичених побутовою російською мовою, щоб виразити своє ставлення до цього.

Це виходить що вся наша інформаційна захищеність просто під хвостом у кота. Це ж якщо у нас так запросто можуть слухати Кабінет міністрів, то значить так само спокійно можуть слухати Офіс Президента, РНБУ, Генеральний Штаб, я вже мовчу про органи влади на місцях. Там що два пальці…

Та після такого кардебалету там така чистка має бути в секторі тих, хто відповідає за інформаційну безпеку вищих урядових органів, що мало не горюй. Як там Баканову спиться?

Якщо хто не зрозумів – то ця історія – це питання національної безпеки.

От це і є ключовий момент у цій історії, а не те, що там сказав Гончарук.

Тепер версія для чого це і навіщо.

Багато хто озвучує версію, що це для того, щоб скинути Гончарука з крісла прем'єр-міністра. Думаю що це не так. Вірніше це лише як план «Б». А раптом зайде.

Для того щоб скинути Гончарука було б достатньо підсунути ці файли на ознайомлення Президенту, підігріти його его, і цілком ймовірно, що до місяця часу Зеленський помахав б Гончаруку білим платочком. Бо який зміст для цього виставляти ці записи публічно? Немає логіки.

Історія з наїздом на Гончарука має свою історію. Є версія, що ноги ростуть з історії з Приватбанком, націоналізованим ще за Порошенка.

Після приходу до влади Зеленського, колишні власники націоналізованого банку активно розвернули діяльність по поверненню банку або (план Б) отримання компенсацій. В хід пішло все, в тому числі суди і навіть міжнародні. Рубилово почалось ще то.

То колишні власники виграють суд у самому чесному суді у світі, то Кабмін у тому ж чесному суді оскаржує це рішення, то ексвласники здобувають перемогу у апеляційному суді Англії та Уельсу (якщо ви не знали – так також можна). То ПриватБанк подає в міжнародні суди позови про стягнення величезних сум з колишніх власників банку.

Гончарук бачить це сумнівне рубилово, і вирішує діяти.

Для розуміння, до останнього часу акції банку знаходились у Мінфіну, який отримав їх у 2016 році за 1 грн. від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в процесі націоналізації банку. Позови ексвласників Привату йшли на Мінфін, як оскарження неправомірної передачі банку останньому.

Тому у вересні 2019 року Мінфін передає акції Кабінету Міністрів, вірніше формулюванням: «державі Україна в особі Кабінету Міністрів». Тепер виходить, що якщо Мінфін програє суд, він не зможе повернути ПриватБанк бо він вже не має доступу до акцій.

Коломойський, впадає в раж і каже, що все одно поверне собі банк найближчим часом і що МВФ в курсі. А Гончарук скоро піде гуляти лісом.

В свою чергу Гончарук не залишається в накладі і заявляє, що ексвласники ПриватБанку не отримають а ні одної акції банку, а ні одної копійки.

А потім ще більше, Гончарук заявляє, що Уряд ініціює все для того, щоб колишні власники банку, повернули ще й державі кошти потрачені нею на приватизацію банку.

Як вам зашквар? Щоб Коломойський віддав свої кошти, потрачені кимось на те, щоб забрати в нього, його ж банк)) Яка красота гри. Я б глянув на це)

Чому плівки вийшли на публіку зараз?

Є версія що вони були зумисно підкинуті спецслужбою однієї сусідньої «дружелюбної» країни. Якій любий зашквар у нас як медом мазати.

А так гарно лягло, бо саме в лютому місяці має відбутись голосування у Верховній Раді по законопроєкту №2571 «про неможливість повернення неплатоспроможних банків екс-власників».

Це голосування мало відбутись у січні але противники законопроекту педалять його як можуть. На Днях Катерина Рожкова заявила про перенесення голосування на лютий. Так, то та сама Рожкова, що є на плівках Гончаренка.

Це голосування для декого як удар під дихло.

В любому випадку ці плівки, це спосіб тиснення когось на Гончарука і НБУ. Можливо і не з цією історією. Це як одна із версій.

Можливо тиск полягає в можливості оприлюднити інші записи, а ці були вкинуті як зразок. Бо якщо це все що є проти Гончарука, все що за півроку наслухали, то треба визнати, що Гончарук таки вельми порядна людина.

Як можна побачити з подальших подій, два вірних рицаря, один на ім'я «Той що має маму, яка любить швидкість» і другий «той що називає журналісток тупими вівцями», ринулись в смертний бій за свого сюзерена. До фейсу Гончарука не добрались, але спробували підняти питання про відставку Прем'єр-міністра на засіданні фракції. Але отримали аж 10 голосів і покинули поле бою.

Думаю попереду в цій історії винирне ще багато цікавого.

Гончарук у відставку не піде. Бо Зеленському це ніяк не на руку. Це його зараз ослабить.

Зрозуміло, що на сьогодні ми маємо існуюче протистояння, чи непорозуміння між Коломойським і Зеленським. Воно швидше за все було і раніше, просто зараз виходить на публіку.

Це означає, що Коломойський не має, як про це люблять зазначати противники Зеленського, тотального контролю не лише за Президентом, але й за фракцією. Швидше за все конфлікт буде прогресувати і набирати обертів. Що в принципі читалось з самого початку президентської каденції Зеленського. Питання було тільки часу.

Ситуацію з плівками напевно тихенько замнуть.

Тому не переймайтесь тим, що сказав Гончарук, переймайтесь проблемами нацбезпеки.