Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дослідження: планета нагріється до смертельного для людей рівня

Дослідження: планета нагріється до смертельного для людей рівня

Вчені протягом тридцяти років недооцінювали внесок вуглекислого газу в глобальне потепління, свідчать оновлені кліматичні моделі. Це означає, що планету чекає нагрів не на 3°C, а мінімум на 4-6°C. Чи переживе людство такий стрибок температур — велике питання.

Комп'ютерні моделі, які використовуються для прогнозування майбутнього клімату Землі, постійно удосконалюються. На даний час над ними працює відразу кілька наукових команд з усього світу. І перші результати їх обчислень жахають — судячи з усього, ми серйозно недооцінювали глибину кліматичної кризи та помилялися десятки років.

У центрі уваги фахівців виявилося питання про те, наскільки чутливий клімат до подвоєння концентрації парникових газів у порівнянні з доіндустріальним рівнем, що складав 280 частин на мільйон. Понад тридцять років вважалося, що, якщо концентрація виросте до 560 частин на мільйон, клімат потеплішає на 3°C ± 1,5°C.

Однак застосувавши нові обчислювальні методи та врахувавши роль хмар, дослідники прийшли до висновку, що ця цифра сильно занижена. У реальності, подвоєння рівня парникових газів призведе до потепління в середньому на 4-6°C. Цікаво, що схожу оцінку ще в кінці XIX століття давав першовідкривач парникового ефекту, шведський вчений Сванте Август Арреніус.

Дослідження: планета нагріється до смертельного для людей рівня

Незалежні команди надають дані, які трохи відрізняються, але в цілому близькі. Моделі, розроблені фахівцями з Франції, США, Великобританії та Канади встановлюють середню кліматичну чутливість на рівні 4,9°C, 5,3°C, 5,5°C та 5,6°C відповідно.

Отримані цифри роблять практично неможливим утримання потепління на рівні 1,5-2°C, як зазначається у Паризькій угоді. Це тривожна новина. Вже сьогодні, коли світ став найтепліше на 1°C, екстремальна температура стала нормою. Різні країни переживають небувалі хвилі спеки, посухи та лісові пожежі. А зростання температур більш ніж на 3°C стане для планети справжнім апокаліпсисом.

За матеріалами: Phys.org

Робіть висновки, та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки