Україна подала заявку на участь у Програмі розширених можливостей НАТО, – Кулеба

Фото Укрінформ-UATV

Україна офіційно подала заявку на отримання членства в так званій Програмі розширених можливостей НАТО (ІОР), яка є інструментом поглиблення двосторонньої співпраці Альянсу з третіми країнами.

Про це сказав віцепрем’єрміністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба, повідомляє Укрінформ.

Урядовець зазначив, що звернувся до Північноатлантичної Ради з проханням розпочати офіційний розгляд заявки України на отримання статусу члена партнерства в межах Програми розширених можливостей.

За його словами, участь у Програмі розширених можливостей долучить Україну до навчань НАТО, до яких залучаються лише країни-союзниці та країни, які мають статус учасника Програми. Іншим позитивним моментом є можливість швидкого та більш глибокого обміну розвідувальними даними.

“Я з сумом можу відзначити: якби ми вже були учасниками цієї Програми, то у контексті зі збиттям нашого літака в Ірані ми могли б швидше отримати якісніші розвідувальні дані від наших партнерів”, –зауважив Кулеба.

Урядовець наголосив, що участь у Програмі розширених можливостей НАТО не зашкодить реалізації Україною Річної національної програми (РНП).

Раніше повідомлялося, що Україна планує приєднатися до послуг та партнерств Агенції НАТО з підтримки та постачання, щоб мати повноцінний доступ до системи закупівель Альянсу.

Прямой эфир