Доступність посилання

ТОП новини

В український літак у Ірані могли влучити дві ракети – NYT про нове відео


На місці катастрофи українського літака поблизу Тегерана, Іран, 8 січня 2020 року
На місці катастрофи українського літака поблизу Тегерана, Іран, 8 січня 2020 року

Американське видання The New York Times 14 січня опублікувало новий відеозапис з камери відеоспостереження, на якому видно, що в збитий український пасажирський авіалайнер після зльоту з аеропорту Тегерана 8 січня могли влучити дві ракети.

На кадрах видно, як, імовірно, по літаку спершу запустили одну ракету, а через приблизно 30 секунд – ще одну.

The New York Times повідомляє, що ракети були запущені з іранського військового об’єкта на відстані близько 13 кілометрів від літака. З відео видно, що жоден снаряд не збив одразу літак. Після потрапляння, ймовірно, другої ракети літак протримався у повітрі близько хвилини, після чого загорівся і почав падати. Повідомляється, що відео на YouTube завантажив іранський користувач.

Представник судової влади Ірану Голям-Хосейн Есмаїлі повідомив, що близько 30 осіб були заарештовані в перебігу акцій протесту з 11 січня, коли тисячі демонстрантів вийшли на вулиці в Тегерані і декількох інших містах, щоб висловити обурення через авіакатастрофу. Протести 14 січня продовжилися в університетах Тегерана, повідомляється про сутички між студентами і військовими.

Іран запросив Україну та Канаду взяти участь в розслідуванні авіакатастрофи. У вівторок група канадських експертів відвідала місце, де розбився літак, повідомило іранське інформаційне агентство ISNA.

Також державне телебачення Ірану показало кадри, як авіаційні експерти з Ірану, України та Канади провели 14 січня в Тегерані нараду з розслідування катастрофи.

16 січня у Лондоні відбудеться засідання групи координації та реагування на чолі з міністрами закордонних справ країн, громадяни яких загинули в катастрофі.

Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерана до Києва зазнав катастрофи невдовзі після вильоту з аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів).

Уранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали, що літак помилково збили іранські сили протиповітряної оборони.

14 січня офіційний Тегеран повідомив, що через катастрофу літака були заарештовані «деякі особи».

XS
SM
MD
LG