Помер потерпілий у справі фігурантів розслідування вбивства Шеремета

П'ятниця, 10 січня 2020, 13:35

Потерпілий Михайло Чекурак, на якого фігуранти розслідування вбивства Павла Шеремета Владислав та Інна Грищенки нібито здійснили невдалий замах, помер.

Джерело: Українська правда з посиланням на адвоката Грищенка Віталія Ковальчука.

Деталі: За словами адвоката, Чекурак помер 9 січня. Попередньо - природня смерть. Йому був 61 рік.

Що було раніше: Восени 2019 року слідство за підозрою у замаху на вбивство жителя Косова Михайла Чекурака затримало Владислава та Інну Грищенків

Ще одним підозрюваним у справі замаху на Чекурака був Іван Вакуленко. За даним слідства він на авто возив подружжя Грищенків для здійснення замаху в Косові.

Грищенки нібито зробили вибухівку та 13 липня 2018 року прикріпили її до автівки жертви. Однак вибух не відбувся, а постраждалий сам помітив вибуховий пристрій.

За версією слідства, невдале вбивство було замовним. Глава МВС Арсен Аваков повідомляв, що ймовірним замовником є Василь Шкондеюк, місцевий підприємець, власник туркомплексу, в якому, судячи із соцмереж, неодноразово відпочивало подружжя Грищенків.

За даним УП, слідство вважає мотивом злочину боргові зобов'язання.

Сам Чекурак був обвинуваченим в організації пограбування власної тещі та підриву її ресторану. Раніше він був судимий за вимагання грошей зі своїх боржників і погрози в їхній бік. У матеріалах справи проти Чекурака слідство зазначало, що він має авторитет у кримінальних колах.

Аваков також підкреслював, що у замаху на Чекурака було використано такий самий вибуховий пристрій, який був закладений під автомобіль, на якому їздив Шеремет.

Грищенко заявляв, що слідство пропонувало йому визнати себе винним у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.

На оприлюднених правоохоронцями на брифінгу у справі Шеремета розмовах чутно, як Вакуленко дзвонить Інні Грищенко, щоб розповісти про виклик на допит у справі Шеремета. Через кілька днів чоловіка знайшли мертвим з вогнепальним пораненням у голову.

Правоохоронці кваліфікували загибель Вакуленка як самогубство.

Підозру у справі вбивства Шеремета Грищенкам не оголошували.

Знати більше: "Буча та Пума. Як арешт добровольців може бути пов'язаний зі справою Шеремета"

 Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Заява УП: Щодо розслідування МВС справи Павла Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинуввід вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що підозрюють щонайменше п’ятьох осіб: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка ("Riffmaster"), добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • Суд арештував Кузьменкота Антоненка, а Дугарь відправив під домашній арешт.
  • За версією слідства, Дугарь фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівкупід авто, Антоненко фігурує в розслідуванні як організатор.
  • Кузьменко розкритикувала експертизу, яка нібито доводить її причетність.
  • Аваков заявив, що вбивство Шеремета було добре технічно підготовленим, а підозрювані говорили про покровителя, який їх має "витягнути" і захистити.
  • "Слідство.Інфо" вважає, що результати експертизи, на яку посилається Аваков, неоднозначні, а докази – слабкіта непереконливі. Поліція заперечує.